Pan Ki-mun: Generace mladých lidí je v nebezpečí

New York - Letošní rok bude pro OSN mimořádně náročný. V prvním projevu v novém roce to řekl generální tajemník Pan Ki-mun. Soustředit se chce hlavně na konflikty v Sýrii, Jižním Súdánu a Středoafrické republice, a ochránit tak novou generaci.

„Jsou to tragédie, kterým se dá vyhnout. Tragédie, ve kterých miliony civilistů platí příliš vysokou cenu. Obzvláště jsem znepokojen šířením sektářského nepřátelství. Léta vývoje jsou v sázce. Generace mladých lidí je v nebezpečí,“ prohlásil ve svém projevu a zdůraznil nutnost potrestání viníků zabíjení.

Konflikty zmíněné tajemníkem jsou nejvýraznější ohniska bojů v současném světě:

  • Nekončící občanská válka v Sýrii přitom dosud nenachází rozuzlení, na společném postupu se nedokáže dohodnout ani samotná syrská opozice (o jednání v Ženevě čtěte zde).
  • Jižním Súdánu se situace nezklidňuje ani po výzvě, aby lídři obou znesvářených stran rezignovali (čtěte víc); prezidentova armáda včera dobyla zpět město Bentiu, středisko státu Jednota. Tím prý získala kontrolu nad tamní těžbou ropy, která byla za nadvlády povstalců pozastavena.
  • Středoafrická republika zažívá neklid od loňského převratu, nové boje mezi islamisty z hnutí Séléka a křesťanskými milicemi trvají od prosince a vyžádaly si na 1000 mrtvých.  Metropole Bangui hlásí mnoho případů rabování a dnes má začít evakuace cizinců, kteří se chtějí dostat z místa konfliktu. Pomoc potřebuje přes 30 000 lidí.

Kromě konfliktů a humanitární pomoci vyzval mezinárodní společenství k dosažení rozvojových cílů tisíciletí - k jejich splnění do roku 2015 se zavázalo všech 191 členských zemí. Na vrcholu osmibodového seznamu je odstranění extrémní chudoby a hladu.

Pan Ki-min přesto neztrácí víru v úspěch. „I přes krizi a obavy je rok 2014 i rokem velkých příležitostí pro vybudování bezpečnějšího, spravedlivějšího a prosperujícího světa. Jsem odhodlán udělat vše pro to, aby se tento rok stal rokem pokroku lidí a planety,“ podotkl. Generální tajemník taky připomněl sté výročí začátku první světové války a vyzval společenství k rozšiřování demokratického světa.

Pan Ki-mun přednesl "novoroční" projev (zdroj: ČT24)