Spekulace pokračují: Kimova teta prý nezemřela, ale leží v kómatu

Paříž/Pchjongjang – Kim Kjong-hi, teta severokorejského vůdce Kim Čong-una, údajně nezemřela, ale leží po operaci mozku v kómatu. S odkazem na tajné služby jižní Koreje a Spojených států o tom informuje britský list The Telegraph. Totéž médium přitom počátkem týdne přineslo zprávu, že Kim Kjong-hi spáchala sebevraždu nebo zemřela na infarkt. Pozornost se na tetu severokorejského diktátora upíná od chíle, kdy dal Kim Čong-un popravit jejího muže.

Podle údajů amerických a jihokorejských zpravodajců podstoupila sedmašedesátiletá Kim Kjong-hi loni v Paříži operaci kvůli nádoru na mozku a je nyní ve vegetativním stavu. Podle jihokorejské agentury Jonhap je v kritickém stavu v důsledku komplikací se srdcem. Ztratila prý také hodně na váze.

Diktátorova teta a strýc Čang-Song-tchek pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva ve skutečnosti Severní Koreji vládli. S Čangem, který byl před měsícem popraven za velezradu při největší čistce ve vedení KLDR za současné vlády, byla údajně rozvedena den před jeho zatčením. Sama také souhlasila s jeho procesem a nejvyšším trestem.

V posledních letech byla Kim Kjong-hi vážně nemocná. Kromě rakoviny podléhala dlouhé roky alkoholismu, kterému propadla po sebevraždě dcery v roce 2006 v Paříži. Naposledy byla viděna na veřejnosti 10. září na armádním hudebním představení. Na ceremonii druhého výročí úmrtí jejího bratra Kim Čong-ila 17. prosince ale již chyběla.