František v únoru jmenuje nové kardinály, bude volit napříč kontinenty

Vatikán – Před papežem František stojí další premiéra. Poprvé od svého zvolení do čela katolické církve bude jmenovat nové „přímé podřízené“, tedy kardinály. K ceremoniálu dojde příští týden, řekl František na nedělní modlitbě na Svatopetrském náměstí.

V novém kardinálském sboru by papež mohl přivítat celkem 19 hodnostářů ze čtyř kontinentů. Půjde o duchovní  z Itálie, Německa, Británie, Španělska, Nikaraguy, Kanady, Pobřeží slonoviny, Brazílie, Jižní Koreje, Chile, Burkiny Faso, Filipín, Haiti, Sv. Lucie a z Františkovy rodné Argentiny. Ceremonie jmenování se uskuteční 22. února. 

Drtivá většina kardinálů (všichni kromě tří) má být mladší 80 let, budou se tedy moci zúčastnit příští volby nového papeže. Zbývající trojice ztratí možnost zúčastnit se konkláve, ale obdrží hodnost „emeritní kardinál“. 

Jmenování kardinálů ze zemí, jako je karibské Haiti nebo africká Burkina Faso, podle komentátorů značí papežův zájem o chudé regiony. Podle agentury DPA se novými kardinály stanou mimo jiné vatikánský státní tajemník Pietro Parolin, bývalý řezenský biskup a nynější prefekt Kongregace pro nauku víry Ludwig Müller nebo westminsterský arcibiskup Vincent Nichols. 

Františkův předchůdce Benedikt XVI. jmenoval naposledy šest nových kardinálů předloni v listopadu. Od svého nástupu do čela církve v roce 2005 jmenoval 90 kardinálů. Právo účasti v konkláve má nyní 62 kardinálů z Evropy, 14 ze Severní Ameriky, 21 z Jižní Ameriky a po 11 z Afriky a Asie.

  • Zatím nejpočetnější jmenování se uskutečnilo v éře papeže Jana Pavla II., který v roce 2011 jmenoval najednou 40 kardinálů.
Vydáno pod