Na život a na smrt velryb! Vágní sliby ženou aktivisty opět do bitvy

Praha - U břehů Antarktidy začala lovná sezona velryb. Pravidelné nájezdy na mořské savce znamenají také tradiční souboje japonských velrybářů s ochranáři z hnutí Sea Shepherd. Aktivisté upozorňují, že Japonci loví i v mezinárodně chráněných vodách a apelují na australskou vládu, která podle nich navzdory slibům nijak nezasahuje. Na lovce tak chtějí opět vyrukovat sami – s oslňujícími lasery, zapáchajícími látkami nebo házením speciálního kluzkého prášku na paluby lovců.

Australská vláda chce střetům ochránců s velrybáři, kterých každý rok přibývá, zabránit. Proto ještě do konce prosince slíbila poslat do neklidných vod lodě nebo letadlo, které měly poprvé po šesti letech na velrybáře a jejich odpůrce dohlížet. Nic z toho se ale nad mořem podle aktivistů dosud neobjevilo.

„To, že tam nebude žádná loď, znamená, že nikdo nebude moct sledovat rostoucí násilí Japonců a nikdo nebude moct ty pytláky zatknout,“ uvedl ředitel australské pobočky Sea Shepherd Jeff Hansen. Je to ohavný, krvavý výjev, patřící do středověku. V moderním světě nemá co dělat, dodává Bob Brown na adresu samotných velrybářů.

Japonští velrybáři manévrují vodním dělem proti aktivistům ze Sea Shepherd
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kvůli vytrvalosti a odvážným manévrům aktivistů museli Japonci už několikrát stáhnout flotilu předčasně. Přesto si v chladicích boxech odváželi tuny masa zvířat, jejichž lov už 28 let zakazuje mezinárodní moratorium. Japonci ho obcházejí tvrzením, že velryby chytají pro vědecké účely.

Aktivisté hází na palubu Japonců lahve se žluklým máslem
Zdroj: ČTK/AP/Adam Lau

V Jižním ledovém oceánu bude opět pořádně horko. „Mořští pastýři“ totiž s Japonci rozhodně nejednají v rukavičkách. K ochraně velkých kytovců používají všechny možné prostředky. K dispozici mají vodní děla, v noci rybáře oslňují lasery, své lodi stavějí mezi lovce a velryby, na paluby jejich plavidel házejí nádoby s barvivem a páchnoucí kyselinou mléčnou a sítěmi blokují obsluhu. Aby se členové posádky mohli protivelrybářských sabotáží účastnit, musí absolvovat náročný fyzický trénink, na kterém se učí horolezeckou techniku či řídit rychlé čluny, kterými lovcům neustále křižují trasu.

Ulovené velryby - foto zachycené sdružením Sea Shepherd
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kritici poukazují na to, že maso usmrcených zvířat nekončí ve vědeckých laboratořích, ale v restauracích, obchodech i školních jídelnách. Japonci to omlouvají tím, že dané maso už údajně nebylo k výzkumu zapotřebí. Vedle Japonska v zabíjení kytovců pokračují také Island a Norsko. Novozélandská a australská vláda pohnaly Japonsko kvůli nelegálním praktikám před Mezinárodní soudní dvůr. Verdikt by měl padnout letos. Než ale v Haagu skončí právní bitva, bude u Antarktidy dál zuřit ta námořní.

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán Mezinárodní velrybářskou komisí (IWC) od roku 1986. Tokiu ale byla udělena výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Japonské úřady tvrdí, že lovení kytovců je součástí japonské kultury a počet velryb od poloviny 80. let stoupl natolik, že nebrání kontrolovanému lovu některých druhů.

V jižních mořích se opět schyluje k boji o záchranu velryb (zdroj: ČT24)