Costa Concordia – loď duchů straší u pobřeží už dva roky

Grosseto/Praha – Před dvěma lety padlo za oběť tragické havárii výletní lodi Costa Concordia u italského ostrova Giglio 32 lidí. V den druhého výročí měl v Itálii pokračovat proces s kapitánem lodi Francescem Schettinem, který u soudu čelí obžalobě z několikanásobného zabití z nedbalosti. Žalobce mu vytýká, že plavidlo ztroskotalo právě jeho chybou a že ho opustil, když na palubě ještě byli lidé. Místní si dnes opět připomněli památku obětí smutečním pochodem a bohoslužbami. Navždy pak bude tragédii připomínat památník vyrobený přímo z kusu skály, který uvízl v trupu lodi.

Luxusní lodní kolos narazil na útes v pátek 13. ledna 2012 15 minut před desátou večerní asi 300 metrů od ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska. Costa Concordia byla přitom na cestě jen několik hodin a měla před sebou sedmidenní výletní plavbu po Středomoří. Náraz ale rozpáral bok 290 metrů dlouhé lodi, asi 70metrovou trhlinou rychle natekla do strojovny voda, která způsobila výpadek proudu. Hodinu po nárazu hlásila pobřežní stráž, že loď uvízla na mělčině, což kapitán nejprve popřel a čtvrt hodiny nato oznámil, že nařídil evakuaci.

Na palubě bylo v tu chvíli 4 229 lidí, většinou šlo o turisty z šedesátky zemí - nejvíce Italů a Němců. Až v říjnu 2013 se podařilo najít předposlední z 32 obětí, jedna osoba je stále pohřešována. Vina za ztroskotání se připisuje 54letému Schettinovi, který se s plavidlem odchýlil od kurzu a přiblížil loď k pevnině manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova.

V osudnou chvilku trávil kapitán chvíle s tanečnicí

Podle obžaloby také kapitán podcenil situaci – až více než hodinu po nárazu na útes nařídil evakuaci; do té doby byli cestující ujišťováni, že jde jen o technický problém, i když loď už se nakláněla. Schettino také předčasně opustil loď – o půlnoci už byl v záchranném člunu a odmítl uposlechnout rozkaz velitele pobřežní stráže, aby se vrátil na palubu koordinovat evakuaci, která trvala až do sobotního rána.

Kapitán Francesco Schettino u soudu
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Během soudu se Schettinem také vyšlo najevo, že v osudnou chvíli s ním na velitelském můstku byla moldavská tanečnice Domnica Cemortanová, s níž měl tehdy aférku a která před soudem vypověděla, že ho svou přítomností nijak nerozptylovala.

Tresty za tragédii už padly

V červenci 2013 bylo odsouzeno pět zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere, která loď provozovala, k trestům od 18 do 34 měsíců – kormidelník lodi, krizový manažer společnosti a tři důstojníci posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti, palubní důstojníci a kormidelník navíc za způsobení havárie plavidla z nedbalosti.

Až v polovině září loňského roku bylo vše připraveno k vyzvednutí vraku lodi a k tomu také došlo. Zatím vrak stále vězí na osudném místě poblíž ostrova a pomalu se připravuje na svou poslední cestu zřejmě do Turecka, kde má být sešrotován. Těžce poškozené plavidlo ale bude odtaženo nejdříve v červnu.

Itálie si připomíná dvouleté výročí, proces se Schettinem odročen

Na toskánském ostrově Giglio se dnes sešly stovky lidí, včetně místních obyvatel, přeživších pasažérů, příbuzných obětí, zástupců italské vlády a společnosti Costa Crociere, která loď provozovala. Bohoslužba věnovaná obětem se konala v kostele Santi Lorenzo e Mamiliano, kde v noci 13. ledna 2012 těsně po havárii našla řada zachráněných cestujících dočasné útočiště. Vzpomínkové akce završí večerní průvod do přístavu, který skončí za zvuku sirén přesně ve 21:45, tedy ve chvíli, kdy před dvěma lety výletní loď najela na útes a začala se potápět.

Minutu ticha dnes drželi i všichni účastníci procesu s kapitánem Schettinem v soudní síni v Grossetu, který měl dnes pokračovat výslechem svědků. Jednání ale bylo velmi rychle odročeno kvůli stávce advokátů - k soudu se totiž nedostavili obhájci obžalovaného. Kapitán Schettino kromě toho požádal o novou expertízu.

Po nehodě strávil Schettino šest měsíců v domácím vězení, proces s ním ale začal teprve loni v červenci. Hrozí mu až 20 let vězení a verdikt by mohl padnout ještě do léta.