Kalašnikov se před smrtí kál za vynález vražedné zbraně

Moskva – Slavný Rus Michail Kalašnikov se na sklonku života zamýšlel nad tím, kolik jeho slavná útočná puška zabila lidí. A dumal, zda je vinen za jejich smrt. Dokládá to prý dopis adresovaný moskevskému patriarchovi Kirillovi, který otiskl ruský list Izvestija. Slavný konstruktér legendární útočné pušky AK-47 zemřel loni pouhý den před Štědrým dnem. Bylo mu 94 let.

„Má duševní bolest je nesnesitelná. Je to stále jedna nevyřešená otázka: kolik lidí připravil můj automat o život a jsem já, Michail Kalašnikov, stár 93 let, rolnický synek a vírou pravoslavný křesťan, vinen smrtí těchto lidí, byť třeba nepřátel?“ píše se v dopise, který do redakce donesla osoba blízká Kalašnikovi. Její totožnost ale list neprozradil.

Dopis nesepsal konstruktér vlastní rukou, nýbrž byl vytištěn z počítače. Kalašnikov jej posléze podepsal. Redaktor Izvestije Denis Telmanov podle ruské verze webu BBC News připustil, že dopis nemusel napsat sám Kalašnikov, ale jeho duchovní. Ti starého konstruktéra navštěvovali v jeho domově.

Přečtěte si víc:

Kalašnikově dceři se zdá dopis podezřelý

Konstruktérova dcera Jelena se ale od dopisu distancovala. Skepticky se vyjádřila i o údajné otcově hluboké víře. Když mu před lety darovala křížek a zavěsila na krk, otec prý nebyl schopen se pokřižovat.

Patriarcha Kirill na Kalašnikovovy pochyby odpověděl tím, že církev má jasné stanovisko: pokud zbraň slouží k obraně vlasti, církev stojí za jejím konstruktérem i vojáky, kteří ji používají. Kalašnikov byl „vzorem vlastenectví a správného vztahu k vlasti“, řekl listu patriarchův mluvčí. „Svoji zbraň vymyslel na obranu vlasti, a ne proto, aby ji používali teroristé ze Saúdské Arábie,“ dodal.

Kalašnikov se za svého života několikrát zmínil na veřejnosti, že je mu líto, že jej proslavila právě zbraň, a ne nějaký méně smrtonosný vynález.

„Kalašnikovy“ si oblíbili teroristé

Odhaduje se, že „kalašnikovů“, originálů i kopií, vzniklo na 100 milionů kusů. Zbraň se dostala do výzbroje stovky států a mnoha povstaleckých i teroristických hnutí a pronikla i do státních znaků či vlajek některých zemí.

Horizont ČT24: Kalašnikovovy pochyby? (zdroj: ČT24)