Člověk v tísni ukázal následky výbuchu, který zabil jeho lidi

Praha/Damašek - Česká humanitární organizace Člověk v tísni zveřejnila záběry po výbuchu v syrském Aleppu, během kterého 7. ledna zemřeli tři její syrští pracovníci. Organizace ve městě od konce roku 2012 poskytuje humanitární pomoc.

„Smrt tří kolegů byla součástí širší tragédie jediného dne, kdy kromě dalších lidí přišlo o život i několik příjemců naší pomoci,“ uvedl Člověk v tísni.

„Útok začal kolem půl jedné a během jedné minuty dopadly do obytné čtvrti celkem čtyři rakety země-země. Následky výbuchu byly tragické. Tři zaměstnanci Člověka v tísni na následky zranění zahynuli,“ dodala organizace. Podle jejího sdělení všichni přišli o život „při hledání zdravotnického zařízení, které by je bylo schopno ošetřit“.

„Kromě kolegů na místě zahynulo pět dětí, které se seběhly v domnění, že se otevírá výdejna chleba. Všechny děti byly z rodin, které Člověk v tísni dlouhodobě podporuje,“ informoval jeden z pracovníků humanitární organizace, který byl v osudný moment s kolegy na místě. Člověk v tísni začal provozovat mobilní výdejny chleba, aby předešel srocování lidí kolem pekáren, které se stávaly častými terči leteckých útoků.

„Tragický incident není ojedinělý a pouze ilustruje barbarské a neakceptovatelné útoky na civilní čtvrti někdejšího hospodářského centra severní Sýrie s více než dvěma miliony obyvatel. Jen od poloviny prosince v Aleppu zemřelo kvůli ostřelování a sudovým bombám na 700 lidí a více než 3 000 utrpělo zranění,“ uvedla organizace Člověk v tísni ve svém prohlášení.

Takzvané sudové bomby její syrský spolupracovník popisuje jako ropné barely naplněné výbušninou, šrouby, úlomky skla a šrotem, které armáda z velké výšky shazuje z vrtulníků. „Ve dne i v noci nad městem často krouží stíhačky a hledají skupinky lidí nebo světlo v ulicích. Několikrát zasáhly například autobusové nádraží nebo místní tržiště,“ upřesnil.

Člověk v tísni zveřejnil podrobnosti útoku v Aleppu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod