Do boje proti severokorejské propagandě nastupuje těžký kalibr – Mr. Bean

Londýn – Ve vysílání severokorejské televize by se mohly objevit první pořady ze Západu – například Teletubbies nebo Mr. Bean. Britská televizní stanice BBC jedná o této nabídce přímo s Pchjongjangem. S výběrem vhodných pořadů BBC pomáhá i britské ministerstvo zahraničí. Věří, že tak pomalu nahlodá pilíře severokorejské propagandy.

Mr. Bean coby nástroj šíření demokracie – spolu s pořady jako Top Gear, Doktor Who nebo Hercule Poirot by mohl britský komik Severokorejcům ukázat, jak se na Západě žije a zároveň by nemusel urazit tamní totalitní režim.

Londýn si od jeho zahraniční mise hodně slibuje. Západ by mohl po 25 letech znovu přesvědčit svou atraktivitou. „Vždy jsem věřil, že Berlínskou zeď nestrhla intelektuálská diplomacie, ale Dallas a Dynastie,“ říká zástupce britského ministerstva zahraničí.  

Irena Reifová z katedry mediálních studií FSV UK ovšem toto tvrzení mírní: „Myslím, že žádné povstání, které by svrhlo severokorejský režim, nehrozí. Vidět přímou vazbu mezi televizní kulturou a otřesením režimu, by bylo nadsazené.“

Na severokorejské obrazovky se možná dostane i Hercule Poirot
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od Východního Německa si Československo muselo na Dallas počkat až do pádu železné opony. Podobně teď vypadá televizní vysílání v Severní Koreji. Propagandistická videa ukazují lesk komunismu a úpadek kapitalismu. A taky konečné vítězství severokorejského režimu.

  • „Tak 30 procent je věnovaných Kim Čong-ilovi nebo Kim Ir-senovi. Dalších 30 procent tomu, aby pracovali víc, a dalších 20 procent je o tom, jak se na jihu žije špatně pod americkou vládou.“                                   (koreanista Jaromír Chlada, 7. 4. 2013)

Británie to má šanci svými pořady změnit. Do hry ale přichází velká diplomacie – ukázat to dobré a zároveň nepopudit. Těžko se tak do výběru dostane pořad Panorama, kde britská televize odvysílala, jak se Západ dívá na Severní Koreu. Autor reportáže ji popisuje jako zemi ovládanou lží a strachem. (více o kontroverzním natáčení reportáže čtětě zde)

  • „Severní Korea je nejzvláštnějším místem, kde jsem kdy byl. Je šílená a smutná a zlá a směšná. To všechno najednou.“ (investigativní novinář John Sweeney, Panorama „Inside North Korea“)
Horizont ČT24: Západní pořady v KLDR? (zdroj: ČT24)

Malé Korejce budou místo tanků uspávat Teletubbies

Jako celkem neškodní se britskému ministerstvu zahraničí zdají Teletubbies - i když severokorejské děti jsou zvyklé na tvrdší večerníčky, kde nechybí ostřelování amerických tanků.

Jednání o vývozu pořadů do KLDR ještě zdaleka neskončila. Přesto je podle Reigfové jisté, že pokud se na severokorejské obrazovky nakonec dostanou, budou doprovázeny „patřičným“ vysvětlením místního režimu: "Ty pořady určitě budou ideologicky ukotvené. Nebylo by překvapením, kdyby byl Mr. Bean vykládán jako typický reprezentant západní populace – že by severokorejská státní televize říkala lidem, že jsme tady všichni takoví zlomyslní
podivíni, kteří spí v posteli s medvídkem, protože jsou psychicky nevyrovnaní. Čert ví…"