Obnovení provozu největší jaderné elektrárny popouzí Japonce

Tokio – Lidé v japonské prefektuře Nigata protestují proti obnovení provozu v jaderné elektrárně Kašiwazaki. Kapacitně největší jaderná elektrárna na světě patří firmě Tokyo Electric Power Company (TEPCO), která rovněž vlastní fukušimskou elektrárnu. Kašiwazaki svou produkci energie pozastavila právě po tragédii ve Fukušimě v roce 2011.

Během tragédie ve Fukušimě úřady pozastavily výrobu i v dalších podobných zařízeních. Po rozsáhlé inspekci teď japonské ministerstvo obchodu znovu povolilo elektrárně Kašiwazaki pokračovat ve výrobě.

Části obyvatel z okolí se to ale nezamlouvá. Firma TEPCO prý ignoruje jejich postoj, nestará se podle nich o životy lidí. Šéfka organizace Ženy na ochranu života Kondou Yukiko se netají přesvědčením, že by měla být elektrárna rozebrána. „Může být klidně největší na světě, pro místní je to ale jenom neštěstí. Elektřina odsud plyne jinam než do našich domovů. Jsme jako lidé z Fukušimy, pro nás znamená jen nebezpečí a bolest,“ tvrdí.

Zařízení společnosti TEPCO je situováno nedaleko pobřeží Japonského moře. Případná havárie by tak mohla ohrozit jak život v moři, tak i okolní státy a jejich obyvatele.

Obnovení provozu elektrárny Kašiwazaki vyvolává protesty (zdroj: ČT24)