Americký novinář kritizující Putina je v Rusku „nežádoucí“

Moskva/Washington - Rusko odmítlo udělit víza americkému novináři, který dlouhodobě psal kriticky o režimu prezidenta Vladimira Putina. Podle agentur Reuters a AFP může případ připomínající doby studené války vyhrotit vztahy mezi Washingtonem a Moskvou v předvečer zimní olympiády v Soči. Proti vyhoštění Sattera protestovalo americké ministerstvo zahraničí.

„Řekli mi, že má přítomnost v Rusku není žádoucí z hlediska bezpečnostních služeb. Žádný jiný důvod nesdělili,“ postěžoval si bývalý zpravodaj listů Wall Street Journal a Financial Times, autor tří knih o bývalém Sovětském svazu a Rusku David Satter. „Všechny mé věci jsou v Moskvě, kde mám byt. Ale bez povolení ke vstupu do země si je nemohu vyzvednout. Rád bych se vrátil do Moskvy, abych pracoval, ale bez víza to nejde,“ dodal novinář.

Poté, co případ upoutal pozornost západních i ruských médií, státní agentura ITAR-TASS napsala, že americký novinář byl z Ruska vyhoštěn z rozhodnutí soudu kvůli prošlému vízu. „David Satter byl vyhoštěn ze země na základě rozhodnutí soudu z 29. listopadu, protože měl prošlé vízum,“ řekla agentuře mluvčí jednoho z moskevských soudů. Upřesnila, že o vyhoštění cizince, nezákonně pobývajícího v Rusku, soud požádala moskevská správa Federální migrační služby.

V Rusku od září pracoval jako poradce pro americkou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Šéf stanice Kevin Klose na redakčním webu uvedl, že americké velvyslanectví v Moskvě oficiálně protestovalo u ruského ministerstva zahraničí, marně se však domáhalo vysvětlení. K protestům se připojilo také americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Marie Harfová ve Washingtonu novinářům řekla, že Spojené státy postup ruských úřadů zklamal. „Jak už jsme řekli mnohokrát, narušování volného toku informací otravuje ovzduší nezbytné pro svobodnou diskusi, která podporuje dynamiku a změny,“ uvedla mluvčí.

Sattera podle Kloseho v prosinci Rusové vyrozuměli, že jeho žádost o víza byla schválena, dokonce dostal od ruského ministerstva zahraničí úřední číslo, pod kterým si vízum může vyzvednout. Ale když si pro ně došel na ruské velvyslanectví v Kyjevě, dozvěděl se, že jeho přítomnost v Rusku je považována za „nežádoucí“ a žádost o vízum byla zamítnuta.