Scotland Yard pátrá: Kdo ukradl nejmenší leknín světa?

Londýn - Neznámý zloděj ukradl minulý týden z Královské botanické zahrady v Londýně jeden z několika posledních přežívajících exemplářů nejmenšího leknínu na světě. Leknín druhu s latinským jménem Nymphaea Thermarum se ve volné přírodě už nevyskytuje.

Ve čtvrtek jeden z několika málo zbylých exemplářů pěstovaných ve velkém skleníku botanické zahrady na jihozápadě britské metropole někdo ukradl.

„Policisté dostali informaci, že rostlinu někdo vykopal nebo vytrhl z mělkého leknínového rybníčku,“ oznámil v prohlášení britský Scotland Yard.

Nymphaea thermarum, nejmenší leknín světa
Zdroj: Metropolitan police/ČTK/PA

Nymphaea thermarum má lístky, které mohou měřit pouhý centimetr, byť jejich běžná velikost je dva až tři centimetry. To představuje jen desetinu velikosti dalšího nejmenšího známého druhu leknínu; největší druh naopak má listy, které mohou měřit až tři metry napříč.

Druh pochází původně ze Rwandy, kde ale v roce 2008 všechny rostliny z volné přírody zmizely kvůli zničení jejich přirozeného životního prostředí. V roce 2009 se je podařilo vypěstovat ze semen botanikům z britské Královské botanické zahrady.