Sme: Paní Klausová nadále vykonává funkci paní Klausové

Bratislava – Postarší teta, která až dosud žila jen pro svého manžela a jako doplněk jeho kontroverzní kariéry. Tak podle komentátora Sme Petera Morvaye vychází z rozhovoru pro tento slovenský deník česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová. Klausová o bývalém českém prezidentovi v rozhovoru mluví a neustále se na něj odvolává bez ohledu na to, zda se jej dotaz týkal, nebo netýkal, konstatuje Morvay.

„Rozhovor s Livií Klausovou je na první pohled důkazem toho, proč obvykle nemá smysl dělat pro média rozhovor s velvyslanci – pokud tedy nejste zvědaví na schopnost dlouho mluvit a nic neříct a na floskule typu 'je třeba hledět do budoucna'“, píše Morvay v reakci na rozhovor, který Klausová deníku nedávno poskytla a v němž tvrdila, že neusilovala o získání diplomatického postu a netoužila po něm.

„Je jedno, jakou novou funkci získala, ona stále vykonává tu starou a jedinou, která jí skutečně seděla - funkci paní Klausové. Jinak nemá co říct. Je sice uražená, že ji berou jen jako manželku, na jakékoliv jiné půdě mimo té reprezentační manželské je ovšem ztracená a nezachrání to ani několik nacvičených formulek,“ tvrdí deník, podle kterého se Klausová na post velvyslankyně nehodí.

List dodal, že Klausová nemá důvod urážet se. „Nedokáže říct nic, co by vyvrátilo více než podezření, že její post je rovněž jen součástí politické činnosti manžela a jeho spojenectví s dnešním prezidentem Milošem Zemanem. A odměna za účast rodiny Klausových na očerňování rodiny Zemanova protikandidáta,“ poznamenal deník.

Klausová v rozhovoru, který list otiskl o víkendu, popřela, že by od Zemana dostala svůj post odměnou za podporu v prezidentské kampani. „Do prezidentské kampaně jsem se nezapojila. Dostala jsem otázku od televize Prima před druhým kolem volby, koho z kandidátů preferuji. O panu Schwarzenbergovi jsem neřekla jedno jediné slovo,“ uvedla Klausová.

Diplomatka, která na velvyslanectví v Bratislavě nastoupila v prosinci, rezolutně odmítla hovořit se slovenským listem o minulosti svého otce. Podle Sme byl funkcionářem válečného slovenského státu, byl při konfiskaci židovského majetku a vedl cenzurní oddělení tehdejší policie. „Právě v konfrontaci s tím, jak se Klausovi odvolávali na údajné skvrny příbuzenství jiných, je trapné, že paní Klausová stále nemá co říct k úspěšné kariéře svého předka ve službách fašistického i komunistického režimu,“ soudí list. Připomněl také, že Klausová se v rozhovoru odmítla vyjádřit k vůdci slovenských extrémistů Marianu Kotlebovi, jenž byl zvolen předsedou Banskobystrického kraje.