Smrt za prodej novorozenců. Čínská lékařka dostala odklad

Peking - Čínská lékařka, která prodávala děti, dostala trest smrti s dvouletým odkladem. Žena rodičům tvrdila, že novorozenci mají těžkou vrozenou vadu. Tak je přesvědčila, aby se jich vzdali. Pak děti prodávala překupníkům. Šest jich vrátila policie rodičům, sedmé v adoptivní rodině zemřelo.

Čang Šu-sia pracovala v nemocnici v okrsku Fu-pching v provincii Šan-si na severozápadě země. Když rodiče přesvědčila, že se mají svých potomků vzdát, prodávala zdravé novorozence obchodníkům s dětmi působícím v několika provinciích. „Zneužívala svého postavení v rámci zdravotnického personálu, aby vytvářela zprávy o dětech. Tvrdila, že trpí vrozenými vadami nebo chorobami, které lze jen těžko léčit,“ konstatoval soud.

V červenci loňského roku Čang prodala novorozeného chlapečka za 21 600 jüanů (asi 72 tisíc korun). Člen gangu pak prodal dítě páru v centrální části Číny za 59 800 jüanů (téměř 200 tisíc korun).

Soud prokázal lékařce prodej sedmi dětí v období od listopadu 2011 do července 2013. Šest dětí vrátila policie pravým rodičům, sedmé během pobytu u nové rodiny z neupřesněných příčin zemřelo. „Tím, že unesla a prodala několik dětí, porušila profesní i společenskou etiku,“ podotkl soud. Trest smrti s odkladem v Číně obvykle znamená změnu na doživotní vězení po vypršení odkladu.

Soud s čínskou lékařkou Čang Šu-sia
Zdroj: ČT24

Čínská politika jednoho dítěte se gangům vyplatila

Obchod s dětmi je v Číně značný problém, který pokračuje navzdory tvrdým trestům pro ty, kdo se ho dopouštějí. Policie podle BBC vyšetřuje 50 podobných případů, z nichž je přes dvacet spojováno právě s odsouzenou Číňankou. Ve vazbě jsou navíc další čtyři zaměstnanci nemocnice, u nichž panuje podezření na zanedbání povinností.

Čínská pravidla pro regulaci populace byla donedávna velice přísná – páry mohly mít pouze jednoho potomka a řada lidí preferovala narození zdravého chlapce. Začátkem tohoto měsíce se ale legislativa změnila a nejvyšší zákonodárný orgán povolil párům mít děti dvě.