New York řeší skandál - nový starosta jedl pizzu příborem

New York/Boston - Světová média v poslední době zaujal torontský starosta Rob Ford, který se přiznal, že kouřil crack. Tím ale skandály politiků na druhém břehu Atlantiku nekončí. Třeba Boston bilancuje po prvním týdnu úřadování nového šéfa radnice - bývalého alkoholika Martina Walshe. A New York stále ještě žije prvním skandálem nového starosty Billa de Blasia. Starostu totiž natočili, jak jí pizzu vidličkou a nožem, nikoli rukama jako „opravdoví Newyorčané“ i Blasiovi předchůdci. Newyorská média v tomto ohledu hovoří o Vidličkové aféře.

Mezi americkými starosty přibývá skandálů (zdroj: ČT24)

Demokrat De Blasio, který má italské předky, se vždy snažil prezentovat jako muž z lidu. A obyvatelé New Yorku se teď údajně ptají: proč nejí pizzu stejně jako všichni ostatní tady? Fotografie starosty s příborem v ruce se ihned objevily na internetu po celém městě. „To je ale Newyorčan,“ podivoval se list The New York Post. „Starosta New Yorku jí pizzu jako turista,“ napsal zase deník The New York Daily News.

Newyorský starosta navštívil pod dohledem fotoaparátů a kamer pizzerii Goodfellas ve čtvrti Staten Island. Setkal se zde s místními lidmi a malými podnikateli z okolí. Pizzu tam údajně jedli rukama téměř všichni včetně jednoho ze 103letých hostů. „Myslím, že se jen snažil chovat zdvořile,“ omlouval následně De Blasia spolumajitel podniku Scot Costentino.

Starosta Bostonu byl v minulosti „fungující alkoholik“

Na pozoru se musí mít i starosta Bostonu. Na rozdíl od New Yorku ale novináři pozorně sledují, spíš co má ve sklenici než na talíři. Walsh se netají tím, že dlouho bojoval s alkoholem. Řídil prý opilý a vyhodili ho i ze zápasu Bruins. „Nedokázal jsem prostě přestat. Když večírek skončil, nechtěl jsem jít nikdy domů,“ prohlásil starosta.

Jako mladý odešel ze školy a pracoval na stavbě. „Hodně jsem pil, víte, jinak než normálně - skoro každou noc v týdnu. Ale chodil jsem do práce. Byl jsem fungující alkoholik,“ konstatoval Walsh. Když mu bylo 22 let, dostal se na dno. Kvůli alkoholu ho dokonce zatkli. „Třídenní flám, to nebylo dobré. Následující pondělí jsem šel do práce a můj šéf mi řekl, že bych měl zavolat tam, kam jsem nechtěl. Navrhli mi, abych šel na odvykací kůru, a to já jsem rozhodně neměl v úmyslu,“ vzpomíná starosta.

Nakonec to ale udělal a dnes už 18 let nepije. Přidal se k odborům, dal se do politiky a po večerech chodil do školy. „Den před volbami proběhlo velké shromáždění. Většina z těch lidí byla z léčebných programů,“ řekl alkoholik James Taylor. Walshovi věří i Caroletta Shaw-Boydová, kdysi závislá na cracku. Lidem, jako je ona, chce Walsh dál pomáhat a dál chodit na setkání anonymních alkoholiků. Závislost na alkoholu Walshovi možná paradoxně pomohla. Bostonu za to po volbách poděkoval.

BridgGate a rodina v reklamě - potíže má i guvernér New Jersey

Problémy řeší ale i žhavý kandidát na Bílý dům - guvernér státu New Jersey Chris Christie. Ten v posledních týdnech kazí, na co sáhne. Na politický piedestal ho před rokem a půl vyneslo ohromné nasazení po bouři Sandy. Týden před federálními volbami se Christie dušoval, že mu jde pouze o lidi, ne o politickou slávu. „Lidé z New Jersey by byli hodně nešťastní, kdyby si mysleli, že se soustředím na to, jak je přimět k hlasování ve volbách. Volby jsou mi teď ukradené,“ prohlásil tehdy ještě jako kandidát. Federální úřady ovšem nyní prověřují, jak Christieho úřad nákladal s finanční pomocí po katastrofě. V centru pozornosti je série televizních reklam, které měly v New Jersey oživit turismus. Vystupuje v nich i guvernérova rodina.

Guvernér New Jersey má na krku skandál se spoty s jeho rodinou (zdroj: ČT24)

Za spoty úřad zaplatil víc než 4,5 milionu dolarů, a to z peněz, které měly jít na obnovu státu. Konkurenční nabídka byla přitom o polovinu levnější. Nepočítala ale s účinkováním Christieho blízkých. „Peníze daňových poplatníků, které mohly jít na obnovu státu po Sandy, se během volební kampaně použily na reklamu guvernéra a jeho rodiny,“ poznamenal demokratický poslanec Frank Pallone.

Christie se přitom ještě ani nestihl oklepat z předchozícho skandálu, kterému Američané příznačně říkají BridgeGate. Loni v září jeho zaměstnanci záměrně vyvolali zácpy ve městě, kde vládne jeho odpůrce. Jeden z nejrušnějších mostů na světě se tak pod záminkou dopravní studie na čtyři dny proměnil v neskutečný chaos. Guvernér stále tvrdí, že o ničem nevěděl. Černé ovce z kanceláře vyhodil a omlouvá se, kde může. Jeho popularita ale pomalu upadá. Vůbec poprvé od bouře Sandy mu věří méně než 60 procent voličů.