Očima robota: Drogové tunely zkoumá umělá inteligence

Los Angeles - Americká policie má novou zbraň proti drogovým kartelům mířícím do Spojených států. U hranic s Mexikem testuje tři malá robotická vozítka vybavená bezdrátovou kamerou. Ta dokážou sama prozkoumat pašerácké tunely. Agenti vozítko vyšlou napřed, aby zjistilo, kam až tunel vede, případně co se v něm nachází za nástrahy. Pak se teprve dovnitř vydají policisté. Od začátku 90. let objevila americká pohraniční stráž skoro 170 pašeráckých tunelů.

Pašeráci používají tunely k propašování drog, zbraní i lidí přes hranice. „Když objevíme nějaký tunel, pošleme tam robotické vozítko, aby odhalilo případné hrozby a nástrahy. Už se nám stalo, že jsme narazili na ozbrojené pašeráky, kteří se právě chystali k akci. Takhle jsme to v tichosti věděli dopředu a mohli se podle toho přizpůsobit,“ konstatoval člen americké pohraniční stráže Kevin Hecht.

Robot má zároveň prověřit, jestli není tunel špatně postaven a nehrozí jeho zhroucení. Prozkoumat podzemní labyrint mu navíc trvá mnohem kratší dobu, než by tomu bylo u lidí. A využít ho jde i v tunelech, do nichž se policisté jednoduše nevejdou.

Pohraniční stráž představila robota veřejnosti v úterý v jižní Arizoně, kde byly objeveny v průběhu let desítky tunelů. Řadu tunelů vytvořili pašeráci i na kalifornské hranici s Mexikem.