Do KLDR míří z Jihu desítky balonů s „protikimovskými“ letáky

Soul - Přes půl milionu letáků, tisícovka datových nosičů, desítky rádií nebo dolarové bankovky. Tak vypadala zásilka jihokorejských aktivistů směřovaná do KLDR. Aktivisté veškerý materiál poslali netradiční cestou – do vzduchu vypustili desítky balonů. Obyvatele izolované země vyzývají k odporu proti režimu Kim Čong-una. „Dvacet milionů Severokorejců by mělo ten démonický režim konečně svrhnout,“ prohlásil severokorejský uprchlík Park Sang-hak.

Jihokorejští aktivisté poslali do KLDR balony s letáky i rádii (zdroj: ČT24)

Zásilka na balonech odstartovala z pohraničního města Padžu. Její obsah má vybízet Severokorejce k odporu proti tamnímu režimu. Tvrdě izolovanému obyvatelstvu má také poskytnout nezkreslené informace o okolním světě. „Boj za svobodu v Severní Koreji je stejně důležitý jako kdekoliv jinde na světě. Je to navíc velice inovativní - možná i kontroverzní. Určitě to ale svým způsobem naruší klid tamního režimu,“ podotkl prezident humanitární organizace Thor Halvorssen.

Od roku 2002 existuje v KLDR vnitřní intranetová síť. Vlastní stránky mají některé vládní úřady. Mobilní telefony byly v totalitním státu zavedeny v roce 2008 prostřednictvím společnosti napojené na egyptskou firmu Orascom. Daří se navíc pašovat mobilní telefony z Číny. Jejich prostřednictvím se lze dovolat do zahraničí. V případě dopadení ale vlastníkům těchto zásilek hrozí komunistický režim tvrdými represemi.

Celá akce s balony se Pchjongjangu ani trochu nezamlouvá. Naposledy v roce 2012 Jihokorejcům pohrozil vojenským úderem, pokud balony do severní části poloostrova dorazí. Jihokorejské úřady ale kontrují tím, že s kampaní nemají nic společného.

Změna nenastala, Kim Čong-un vládne tvrdou rukou

Kim Čong-un převzal vládu v KLDR v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila. Nechal zesílit ostrahu hranic a zvýšil tlak na Čínu, aby vracela všechny dopadené uprchlíky do KLDR. Přesto uprchlo v uplynulém roce na jih Korejského poloostrova přes 1 500 lidí. S nástupem Kim Čong-una přitom svět doufal v ekonomické reformy a postupné uvolňování režimu. Místo toho ale nejmladší z Kimů převzal pevně otěže a začal se zbavovat nepohodlných lidí. Před pár týdny nechal popravit svého kdysi mocného strýce, který mu po nástupu do funkce pomáhal. Ve skutečnosti ale podle analytiků vládl zemi právě Čang Song-tchek. Osudným se mu mohly stát reformy inspirované Čínou, které prosazoval i doma.

Vydáno pod