Údajný poměr s prezidentem stál herečku místo v kulturní komisi

Paříž - Francouzská herečka, která má údajně poměr s prezidentem, nebude působit v nezávislé komisi ministerstva kultury. Nominaci Julie Gayetové bez dalších podrobností zablokovala vláda. Francois Hollande zatím vztah veřejně nepřiznal. Jeho oficiální partnerka ale dál zůstává v nemocnici.

Satirický týdeník Le Canard Enchaîné uvedl, že jedenačtyřicetiletou herečku navrhl do komise minulý měsíc ředitel Francouzské akademie v paláci Villa Medici v Itálii. Komise má vybrat 15 kandidátů, kteří dostanou roční až rok a půl trvající stipendium.

Nominace Gaytové se objevila na webu akademie. Kancelář ministra kultury Aurelia Filippettiho ale ve středu uvedla, že „jméno Gayetové předložil sice Eric de Chassey, ministr se ji ale rozhodl nenominovat“. Akademie byla založena v 17. století a tradičně uděluje stipendia na takové obory, jako je malířství, sochařství nebo architektura. V posledních letech přibylo ještě několik nových kulturních oblastí – mezi nimi film a fotografie.

Kdo je teď první dámou Francie?

Hollande měl včera novoroční tiskovou konferenci. Na otázku, zda má poměr s Gayetovou, neodpověděl. Připustil ale, že jeho vztah se stálou partnerkou Valérií Trierweilerovou prochází obtížným obdobím. „Každý může ve svém osobním životě procházet obtížným obdobím, a to je náš případ,“ poznamenal Hollande. „Ale držím se principu, aby se soukromé záležitosti řešily v soukromí a aby se respektovalo soukromí zúčastněných. Toto není správný čas a místo to dělat,“ dodal prezident. Situaci prý vyjasní před svou cestou do USA. Ta je plánována na 11. února.

O údajném vztahu devětapadesátiletého Hollanda s jednačtyřicetiletou Gayetovou psal minulý týden bulvární časopis Closer. Podle francouzského tisku aféra vyvolává otázky o zajištění Hollandovy bezpečnosti v době, kdy jezdil na skútru za Gayetovou do bytu. Ten údajně nebyl dostatečně prověřen z bezpečnostního hlediska. Hollande ale tvrdí, že jeho bezpečnost vždy byla zajištěna.

Vydáno pod