Somálci bez mobilního internetu? Šabáb jej zakázal, vláda ne

Mogadišo - Povstalecké milice Šabáb zakázaly v Somálsku užívat mobilní internet. Těm, kdo nebudou nařízení respektovat, hrozí extremisté postihem. Tamní vláda ale obyvatele uklidňuje, že se nic takového nestane a že má vše pod kontrolou. Vyzývá je, aby zákaz ignorovali a používali mobilní internet i nadále.

Na mobilní připojení přitom lákají billboardy po celém hlavním městě Mogadišu a čerstvá novinka si hned získala mnoho příznivců. Obyvatelé si na internet okamžitě zvykli a nemůžou si ho vynachválit: jsou díky němu ve spojení s přáteli i celým světem, říkají.

Internetových kaváren se zákaz Šabábu zatím netýká, odstřižení od světa se přesto děsí nejen běžní uživatelé, ale především školy, neziskové organizace a obchodníci. Internetové spojení se světem totiž potřebují čím dál víc.

Šabáb přesto vyhrožuje - kdo do dvou týdnů nezačne zákaz respektovat, tomu hrozí postih. „Myslím, že jsou tři důvody, proč to dělají: za prvé chtějí vyvolat strach, za druhé se bojí, že se o nich přes sociální sítě dozví celý svět, a za třetí - a to je možná nejdůležitější - se bojí, že díky technologiím bude možné sledovat jejich bojovníky v jižním a středním Somálsku,“ soudí analytik Abdi Aynte.

Šabáb zakázal v Somálsku mobilní internet (zdroj: ČT24)

Zahraniční bojovníci prý odcházejí kvůli sporům v Šabábu do Keni

Desítky zahraničních bojovníků opustily kvůli vnitřním rozporům somálské islamistické hnutí Šabáb a mnozí z nich se přemístili do sousední Keni. Podle bezpečnostního zdroje citovaného agenturou AP sledují pracovníci keňských bezpečnostních služeb přesuny těchto osob od počátku loňského roku.

Vnitřní střety mezi vůdcem Šabábu Ahmedem Godanem a dalšími čelnými veliteli, kteří jsou pro zapojení zahraničních bojovníků do tohoto islamistického hnutí, se odrazily ve špatném zacházení s těmito cizinci a vyvolaly v těchto lidech nedůvěru. Mezi zahraničními bojovníky jsou i lidé naverbovaní v západních zemích a informace o přesunu některých z nich do Keni pocházejí od tajných služeb jejich domovských zemí. Šabáb se chlubí, že desítky jeho členů jsou Američané a Evropané, většinou somálského původu.

Somálský Šabáb napojený na teroristickou síť al-Káidu a další militantní skupiny jsou důkladněji sledovány od loňského zářijového útoku čtyřčlenného komanda na obchodní centrum v keňské metropoli Nairobi. Masakr, k němuž se Šabáb přihlásil, si tehdy vyžádal životy přinejmenším 67 lidí.