Remek předal Putinovi listiny a začal velvyslancovat

Moskva - Nový český velvyslanec v Moskvě Vladimír Remek předal v Kremlu do rukou prezidenta Vladimira Putina pověřovací listiny, a tím se oficiálně ujal funkce. V Rusku chyběl český velvyslanec zhruba rok. První a zatím poslední český kosmonaut, který donedávna působil jako poslanec KSČM v Evropském parlamentu, dostal od hostitelské země souhlas působit jako velvyslanec loni koncem října. Na slavnostní ceremonii si Remek vzal nejvyšší sovětské vyznamenání, zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu, kterým byl oceněn za let do vesmíru.

O Remkově jmenování na diplomatický post do Ruska hovořil prezident Miloš Zeman už krátce po svém zvolení hlavou státu. Nevyloučil to tehdy ani ani bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, ten se ale později dostal se Zemanem do ostrého kompetenčního sporu ohledně obsazování velvyslaneckých míst. Cesta ke jmenování Remka ambasadorem v Rusku se tak odblokovala až s červencovým nástupem nové vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

Český velvyslanec v Rusku chyběl rok. Posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k 31. prosinci 2012. Ministerstvo zahraničí ČR dávalo najevo zájem, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči. Právě jim věnoval Vladimir Putin většinu svého projevu.

Putin v krátkém projevu označil Česko za důležitého obchodního a investičního partnera Ruska:

„Počítáme s důslednou realizací společných projektů v energetice, včetně jaderné, jakož i v humanitární a kulturní oblasti.“

Remek má s Ruskem dlouholeté zkušenosti, a to jak z konce 70. let, kdy byl kosmonautem, tak později z polistopadové éry. Působil řadu let v Rusku jako zástupce soukromých firem a také jako obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě.

Sergej Lavrov, Vladimír Remek a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24

Remek: Jsem si vědom své odpovědnosti

Za svou prioritu číslo jedna Remek označil „podporu ekonomických zájmů České republiky a ekonomických aktivit českých společností a podniků“. Hodlá při tom využít i svých dřívějších znalostí Ruska a kontaktů. Dvě Putinovy věty na českou adresu pochopil jako pobídku chopit se příležitostí ve spolupráci, a to i v jaderné energetice, kde si Česko dokázalo zachovat i vývojové a výrobní kapacity. Jako „naprosto předčasné“ však odmítl dohady ohledně případné ruské reakce, pokud by dostavba Temelína nedopadla podle ruských představ.

Z ceremonie z Kremlu si Remek odnesl „veskrze dobré“ dojmy, a to tím spíše, že pověřovací listiny předával „poprvé a pravděpodobně naposledy“ a „při vší skromnosti“ si je vědom odpovědnosti, kterou tím převzal. S Putinem vedl krátký rozhovor, ketrý se stočil na jeho let do vesmíru: „Samozřejmě si byl velmi dobře vědom toho, s kým mluví, což už samo o sobě je nezanedbatelné,“ hodnotil po ceremoniálu český velvyslanec.

Pověřovací listiny předávali dnes v Kremlu noví velvyslanci 18 zemí. Tyto ceremonie se v Alexandrovském sále Velkého kremelského paláce odehrávají několikrát do roka a diplomaté musejí občas i několik měsíců čekat. Ceremonii vysílala v přímém přenosu zpravodajská televize Rossija 24. Nový český velvyslanec si pro tuto příležitost, jak v Rusku bývá zvykem, vzal nejvyšší sovětské vyznamenání, zlatou hvězdu Hrdiny Sovětského svazu, kterým byl oceněn za let do vesmíru.

Remkův předchůdce v Moskvě Petr Kolář svého času charakterizoval ceremoniál v Kremlu jako „vznešený“. Neodmyslitelné doplňky totiž představuje špalír stráží v historických uniformách na kremelském schodišti, fanfára vojenského orchestru, pozlacený Alexandrovský sál zářící v lesku křišťálových lustrů, projev prezidenta, provázeného šéfem diplomacie a poradcem pro zahraniční politiku, a nakonec přípitek šampaňským.