Obsluhovali jaderné rakety, skončili kvůli podvádění u zkoušek

Washington - Celkem 34 důstojníků amerického vojenského letectva skončilo dočasně ve službě. Jejich prací byla obsluha balistických jaderných raket na základně Malstrom ve státě Montana. Experti podle armády podváděli při zkouškách. Někteří z nich kryli podvody a tři osoby jsou vyšetřovány v souvislosti s drogami. Pentagon ale tvrdí, že bezpečnost USA ani jiných států ohožena nebyla. Americká armáda současně řeší i další skandální případ. Američtí vojáci prý spalovali těla mrtvých iráckých povstalců. Fotografie zveřejnil bulvární server TMZ.com. Armáda nyní zjišťuje, zda jsou pravé.

Na základně Malstrom je umístěno 150 ze 450 amerických balistických jaderných raket, které obsluhuje celkem 190 důstojníků. Dočasně tak byla propuštěna skoro pětina. „Během této zkoušky se podvádělo. Někteří důstojníci podváděli, další o tom zjevně věděli a nic proti tomu neudělali,“ uvedla tajemnice pro vojenské letectvo Deborah Lee Jamesová. Takové jednání je podle ní zcela nepřijatelné. Důstojníci si měli správné odpovědi posílat mobilem.

Martin Řezníček, zpravodaj ČT

„Jednalo se o testy dovedností, jestli šlo o teorii nebo spíš praxi, se zatím neví. Při praktických testech na simulátorech je ale prý obtížné podvádět. U důstojníků v těchto chvílích sedí ještě instruktoři. A právě tyto praktické testy jsou klíčové pro ovládání mezikontinentálních balistických raket.“

Na podvody při pravidelné měsíční zkoušce se přišlo během vyšetřování jednoho důstojníka na základně Malstrom. Ten byl prověřován kvůli držení drog. Další dva důstojníci byli kvůli drogám suspendováni na základně Minot v Severní Dakotě.

Další americké mezikontinentální rakety s jadernými hlavicemi jsou umístěny vedle Malstromu a Minot ještě na základně Warren ve státě Wyoming. Podle Jamesové všichni důstojníci obsluhující jaderné rakety na těchto základnách budou muset příslušné testy znovu absolvovat do neděle. „Tohle je jedna ze složek armády, kde neexistuje vůbec žádný prostor pro chybu, špatné chování nebo nedbalost,“ prohlásil bývalý ministr obrany Robert Gates.

Nezodpovědné chování důstojníků je na běžném pořádku

Již v říjnu byli dva důstojníci na základně Malstrom potrestáni za to, že nechali otevřené dveře do řídicí místnosti, odkud se raketa odpaluje. Tyto dveře mají být neustále zavřené. V srpnu kontrola na téže základně došla k závěru, že jednotka, která má kontrolovat mezikontinentální rakety, nepracuje uspokojivě.

Skandálů, které armáda nyní řeší a jež jsou spojené s jadernými zbraněmi, je více. „Jeden z důstojníků amerického letectva byl na služební cestě v Moskvě, kde se opil. Užíval si příliš alkoholu i žen a byl propuštěn. Viceadmirál, tedy dvojka, co se týká dohledu nad jadernými zbraněmi, měl zase problémy s hazardem. Ten skončil ve vedení, nikoli v armádě“ prohlásil Řezníček s tím, že jde o jakýsi „začarovaný kruh“.


Zvětšit mapu

Američtí mariňáci údajně v Iráku spalovali mrtvé povstalce

Na webu TMZ se objevilo celkem osm fotografií, dalších 33 má prý k dispozici. Snímky prý byly pořízeny ve Fallúdži v roce 2004. Právě v tomto městě proběhly jedny z nejkrutějších bojů mezi americkými silami a povstalci.

Série fotografií ukazují muže v uniformě mariňáka, který lije na mrtvé poslance něco, co vypadá jako hořlavá tekutina. A pak je zapaluje. Další obrázky ukazují těla v plamenech a ohořelé ostatky. Na jednom snímku mariňák pózuje vedle lebky.

Mluvčí Pentagonu uvedl, že „to, co mariňáci na fotografiích činí, není to, co se od našich vojáků očekává“. „V této chvíli zjišťujeme, zda jsou fotografie pravé a okolnosti, za nichž byly pořízeny. Pokud to bude možné, chceme zjistit identitu těch lidí,“ podotkl kapitán Richard Ulsh. „Na výsledku vyšetřování závisí, zda budeme schopni trestat za možná provinění,“ dodal.


Zvětšit mapu

Ovládali jaderné zbraně, důstojníci ale podváděli u zkoušek (zdroj: ČT24)