Syrské domovy bez rodin, v bojích s džihádisty se houfně umírá

Aleppo – Opustit domov, nebo zemřít. Řada Syřanů byla donucena vybrat si mezi dvěma drastickými možnostmi. Americká televize CNN nyní zveřejnila snímky z města Aleppo. Ukazují trosky, dětské hračky i rodinné fotografie, které zůstaly v opuštěných domech ležet ladem. Syrský konflikt už trvá skoro tři roky a vyžádal si přes 100 tisíc mrtvých. Poslední dobou se situace značně zkomplikovala. Opoziční frakce totiž začaly bojovat mezi sebou. V některých z nich působí teroristé napojení na al-Káidu. Jen za posledních 14 dní zahynulo v bojích přes tisíc lidí.

Syrská opozice už nebojuje jen proti režimu Bašára Asada. Moc se snaží získat i řada radikálních islamistů. Boje mezi jednotlivými frakcemi opozice se rozhořely zejména na severu země. Islamisté z hnutí Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) v minulých dnech vybojovali město Rakka.

V Rakce zadržují řadu rukojmích – mezi nimi i novináře. Radikálům z tohoto hnutí nejde jen o svržení syrské vlády, ale také o vytvoření státu, který bude fungovat dle zásad islámského práva.

Podle aktivistů a svědků je mrtvých přes tisíc – za pouhé dva týdny. Mezi nimi je 608 rebelů, 312 radikálů z ISIL a rovněž 130 civilistů. Oznámila to opoziční organizace SOHR, která sleduje dodržování lidských práv v Sýrii.

Syrská válka tak vstoupila do nové fáze, která dál přispívá k tragédii civilistů. V Aleppu jsou údajně mnozí zablokováni v domech a nemohou vyjít ani pro jídlo nebo léky. Humanitární organizace mají navíc problém dostat se k těm, kdo potřebují pomoc. Jejich pracovníkům jde každý den o život. V Aleppu zemřeli přednedávnem tři místní pracovníci společnosti Člověk v tísni, když je při ostřelování civilních čtvrtí zasáhl granát.

Konec občanské války v nedohlednu

Syrský konflikt si od března 2011 vyžádal přes 100 tisíc lidských životů. Organizace OSN už přestala doplňovat statistiku o obětech. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville uvedl, že příčinou je nedostupnost syrského území pro personál OSN a také nemožnost ověřovat informace, které poskytují zdroje ze Sýrie.

„Bylo to vždy velmi složité - na hraně záruk za přesnost našich zdrojů. Nyní jsme došli k bodu, kdy cítíme, že dál už zajít nemůžeme. Pro tuto chvíli tedy počty neupřesňujeme,“ citovala Colvillea agentura AP. Syrská opozice nicméně tvrdí, že válka má už 130 tisíc obětí. Z domovů odešlo na osm milionů Syřanů. Dva miliony se nacházejí v sousedních státech.

Zahraniční dárci slíbili Syřanům sužovaným občanskou válkou pomoc ve výši 2,4 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun). Na dárcovské konferenci v Kuvajtu to oznámil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. OSN chce letos pro Sýrii získat 6,5 miliardy dolarů.

Přijeďte do Ženevy, žádá Kerry syrskou opozici

Americký ministr John Kerry vyzval syrskou opozici, aby přijela na ženevskou konferenci, která má začít příští středu. Syrská opozice ale stále nemá jasno, zda do Švýcarska dorazí. Mezinárodní setkání se konalo v Ženevě poprvé v roce 2012 a účastníci, mezi nimiž nebyli zástupci opozice ani syrské vlády, se dohodli na postupu, který má ukončit syrskou krizi. Patří k nim sestavení přechodné vlády, ukončení bojů a otevření humanitárních koridorů.

USA a Rusko loni na jaře začaly připravovat druhou konferenci, avšak pro neshody o jejích účastnících se její datum několikrát odsunulo. Od začátku ale tvrdí, že tentokrát na konferenci budou zástupci obou znepřátelených stran. Obě si však začaly klást podmínky. Opozice chce jistotu, že prezident Bašár Asad nebude součástí žádné příští vlády.

Kerry při svém dnešním apelu na opozici argumentoval tím, že se Sýrie stává magnetem islámských radikálů a že se zhoršují životní podmínky civilistů. Řekl také, že konferenci je třeba chápat ne jako konec, ale spíše začátek cesty k řešení syrské krize.

Odvoz syrské „chemie“ se zbrzdil

Převoz chemických zbraní z několika syrských skladišť do přístavu Latakíja se kvůli špatné bezpečnostní situaci v Sýrii výrazně zpomalil. Převoz zajišťuje dánsko-norská flotila, kterou tvoří dvě nákladní a dvě válečné lodě. První chemické látky jsou uloženy na dánské lodi, která je dopraví do Itálie. Podle agentury ANSA půjde o přístav Gioia Tauro v Kalábrii. Tam budou přeloženy na palubu amerického plavidla MV Cape Ray vybaveného zařízením pro zničení látek na moři.

Celkem musí být ze Sýrie vyvezeno kolem 1 300 tun chemických bojových látek. Ty nejnebezpečnější - mezi nimi sarin a hořčičný plyn (yperit) - budou neutralizovány štěpením vodou. Chemikálie by měly být zničeny do 30. června 2014.

Chemické zbraně
Zdroj: ČT24