V Japonsku zemřel voják, který si prodloužil druhou světovou o 29 let

Tokio - V Japonsku zemřel bývalý voják Hiró Onoda, který si druhou světovou válku prodloužil o 29 let, když se skryl ve filipínské džungli a o kapitulaci japonské císařské armády se dozvěděl až v roce 1974. Onoda zemřel ve čtvrtek v nemocnici v Tokiu, bylo mu 91 let.

Onoda byl zřejmě nejznámějším případem „zapomenutého“ vojáka. Příslušníků japonské armády, kteří se dlouhá léta skrývali ztraceni v džungli, kam k nim informace o konci války nedoputovaly, ale bylo více. Sám Onoda se ukrýval na filipínském ostrově Lubang a domníval se, že konflikt je stále v plném proudu. Poté, co ho v divočině objevili místní vesničané, se nakonec rozhodl vzdát 10. března 1974.

O tom, že je už téměř 30 let po válce, ho musel přesvědčit bývalý nadřízený a Onoda v pomačkané uniformě pak předal generálovi filipínského letectva svůj meč. Přesto, že během svého pobytu na ostrově zabil několik lidí a dostal se do konfliktu s místní policií, dostal od filipínského prezidenta milost.

"Zapomenutý voják" z druhé světové války Hiró Onoda
Zdroj: ČTK/AP/BULLIT MARQUEZ

Po návratu do Japonska byl Onoda oslavován jako hrdina. Živil se mimo jiné jako organizátor kurzů přežití v divočině a koupil si ranč v Brazílii.

Dlouhá léta strávená v osamění na Filipínách nepovažoval za ztracený čas. „Kdybych to nezažil, nebyl by dnes můj život takový, jaký je,“ řekl v roce 1995.