Sýrie předala Rusku plány na uzavření příměří v Aleppu

Moskva - Sýrie předala Rusku plány na uzavření příměří ve městě Aleppo, kterým zmítají tvrdé boje. Šéf syrské diplomacie Valíd Mualim po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem řekl, že země je připravena vyměnit si s opozicí seznamy vězňů, kteří by mohli být na obou stranách následně propuštěni.

„Informoval jsem ministra Lavrova, že jsme připraveni na výměnu vězňů s těmi, které drží protivník,“ řekl Mualim na tiskové konferenci. Pokud jde o příměří v Aleppu, syrský představitel požádal ruskou stranu, aby s realizací příměří pomohla.

„Jestliže obě dvě strany dodrží své závazky, bude tento plán úspěšný,“ řekl syrský ministr a doplnil, že by plán pro příměří v Aleppu měl sloužit jako příklad i pro další města.

Syrští povstalci se již dříve nechali slyšet, že pokud se vláda k podobnému částečnému příměří zaváže, budou ho dodržovat i oni. Zda se klidu zbraní vůbec podaří dosáhnout, to ale zůstává nejasné.

Válid Mualim a Sergej Lavrov po společném jednání v Moskvě
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Opozice stále neoznámila, zda přijede do Ženevy

Budoucností Sýrie by se měla zabývat mírová konference, která začne příští středu ve Švýcarsku. Přítomni na ní budou i zástupci syrské vlády. Opozice se měla dnes na jednání v Istanbulu rozhodnout, zda se zúčastní a v jakém počtu se dostaví. Mluvčí koalice zastřešující opoziční skupiny však oznámil, že začátek jednání původně stanovený na poledne byl odložen kvůli tomu, že několik desítek zástupců opozice odmítlo kvůli vzájemným neshodám na jednání přijít.
   
V istanbulském hotelu se tak v podvečer shromáždilo místo očekávaných 120 účastníků jen okolo 75 lidí. Místo zahájení jednání se snažili přesvědčit zbytek delegátů, aby ukončili svou separátní schůzku v jiném hotelu a přidali se k hlavní skupině. V jednom tématu mají ale povstalci jasno - trvají na záruce, že syrský prezident Bašár Asad nesmí být zapojen do žádné příští vlády.

Americký ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek oznámil, že hlavním cílem nadcházející konference bude splnit ženevskou dohodu z roku 2012. Účastníci se tehdy dohodli na postupu, který má ukončit vleklou krizi v zemi – mimo jiné sestavením přechodné vlády, ukončením bojů a otevřením humanitárních koridorů. Ženevské konference v roce 2012 se neúčastnila opozice ani syrská vláda. 

Ruský ministr zahraničí dnes zkritizoval fakt, že se některé opoziční frakce ještě nerozhodly, zda na konferenci pojedou. „Velmi nás trápí, že se tady hraje nějaká hra,“ dodal Sergej Lavrov.

Místní koordinační výbory (LCC), které organizují činnost opozice na syrském území, ve čtvrtek oznámily, že se schůzky nezúčastní. Syrská národní rada (SNC), která je složená zejména z exulantů, svou účast rovněž vyloučila, nicméně svůj názor prý ještě může změnit v návaznosti na rozhodnutí zastřešující exilové organizace Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF). 

Jakub Szántó o plánu příměří v Aleppu (zdroj: ČT24)