Oheň u Los Angeles se daří krotit, v Austrálii hasiči zatím prohrávají

Los Angeles/Melbourne – Americkým hasičům se už díky bezvětří podařilo částečně zkrotit požár u Los Angeles. Jejich australští kolegové mají v tomto ohledu méně štěstí: lesní požáry živené úpornými vedry a silným vichrem už zde mají prvního mrtvého a polovina jich není pod kontrolou.

S lesním požárem u Los Angeles bojovaly stovky hasičů od čtvrtka; bylo kvůli němu evakuováno 3 700 lidí. Požár vznikl zřejmě z nedbalosti; policie zadržela trojici mužů, kteří si podle všeho na úpatí pohoří San Gabriel, asi 40 kilometrů severovýchodně od Los Angeles, rozdělali oheň, který se poté začal rychle šířit. S živlem, který dosud zničil asi 7 000 hektarů lesa a dvacítku budov včetně pěti obytných domů, bojovalo nejméně 700 hasičů. Na místě zasahovalo 70 hasičských cisteren, helikoptéry a hasicí letadla. Své domovy museli opustit obyvatelé obce Glendora v údolí San Gabriel a část obyvatel sousedního města Azusa. Celkem bylo evakuováno zhruba 900 domů.

Podle velitele zásahu Johna Trippa už se podařilo uhasit asi třetinu požáru. Nebezpečí je už zažehnáno zejména tam, kde se oheň blížil k obydleným oblastem. Někteří evakuovaní se proto mohli vrátit domů.

Kalifornie se v současné době potýká s velkým suchem. Loňský rok byl vůbec nejsušším od počátků statistických měření.

Austrálie má prvního mrtvého

Lesní požáry živené teplotami přesahujícími 40 stupňů Celsia a silným větrem mají svého prvního mrtvého v jižní Austrálii. Své domovy už musely opustit tisíce lidí. Ve státě Viktorie zuří 70 různých požárů, z nichž většinu zažehly blesky a polovina se jich vymyká kontrole. Podle místní policie bylo 12 ohňů založeno úmyslně.

Největší požár trápí severní část pohoří Grampians asi 250 kilometrů západně od Melbourne. Shořelo tam již 41 000 hektarů porostu, zničena či poškozena byla řada domů a je odtud hlášen jeden mrtvý. Tělo ženy bylo nalezeno v jejím domě ve městě Roses Gap. Australské úřady dnes ráno vyzvaly k evakuaci z ohrožených míst v obavě ze změny směru větru a bouřek, které by mohly podmínky dále zhoršit a donutit hasiče přerušit práci a zanechat obyvatele bez pomoci. Situace ve státě Viktorie je nejhorší od roku 2009, kdy lesní požáry usmrtily 173 lidí a zničily více než 2 000 domů.

Vydáno pod