Stav nebezpečí v Hamburku skončil, lidé ho nechtěli

Hamburk - Policie v Hamburku ukončila stav nebezpečí, který minulý týden vyhlásila v části města. Reagovala tak na sérii brutálních útoků proti policistům, údajně ze strany levicových extremistů. Proti vyhlášení takzvaných nebezpečných zón od začátku protestovali občané i opozice.

Policie ukončila stav nebezpečí v Hamburku (zdroj: ČT24)

Nejslavnější německá policejní stanice, takzvaná Davidova stráž, posloužila jako kulisa desítek detektivních filmů. Stojí přímo v centru vyhlášené hamburské vykřičené čtvrti. Místo radovánek teď ale v okolí zuří nevyhlášená válka mezi policií a anarchisty.

Před Vánocemi se tu střetly tisíce levicových extremistů s policejními těžkooděnci. Roznětkou nepokojů se stalo bývalé hamburské kino Rote Flora. To slouží jako centrum squaterského hnutí, jež bylo silné v 70. a 80. letech. Policie se chystala kino vyklidit, což skomírající hnutí probudilo k životu.

Krátce po prvních demonstracích neznámí útočníci přímo u Davidovy stráže napadli policisty a tři zranili. „Jeden byl zasažen z bezprostřední blízkosti do obličeje kamenem,“ konstatoval mluvčí hamburské policie Mirko Streiber. Policie poté vyhlásila v části města zónu nebezpečí. „Policie tam může kohokoliv bez zjevného důvodu kontrolovat - což jinak nesmí,“ podotkl Streiber.

Demonstrace v Hamburku
Zdroj: ČTK/AP Photo/Axel Heimken

Američanům bylo doporučeno se cestě do Hamburku vyhnout

Kontroly ale vyvolaly další protesty a potyčky. Američtí diplomaté doporučili krajanům do nejbohatšího německého města vůbec nejezdit. A petici proti zřízení nebezpečných zón podepsala polovina jejich obyvatel, kteří se tu v nebezpečí necítí. „Jaké nebezpečí tu vidí, je pro mě záhadou,“ konstatoval jeden z obyvatel města.

Policie nakonec nebezpečné zóny už po devíti dnech zrušila. Mezitím prý zajistila řadu nebezpečných předmětů.


Zvětšit mapu