Asi jsme našli kosti Alfréda Velikého, hlásí hrdě britští archeologové

Londýn – Britští archeologové objevili pánevní kost, která možná patří králi Alfrédu Velikému. Byla ukrytá ve středověkém opatství ve Winchesteru v jihozápadní Anglii. Alfréd vládl v 9. století a byl známý svou vzdělaností. Přídomek Veliký získal jako jediný anglický panovník.

Pozůstatky pánevní kosti pocházejí z vykopávek v opatství Hyde a byly uloženy v muzeu ve Winchesteru, který byl hlavním městem Alfrédova království. Tyto kosti byly nalezeny nejblíže hlavnímu oltáři opatství a patřily asi čtyřicetiletému muži, uvedla na tiskové konferenci archeoložka Kate Tuckerová z Winchesterské univerzity. Mělo by jít o ostatky Alfréda Velikého nebo jeho syna Edwarda.„Pokud víme z kronik a záznamů, jediní lidé pohřbení v té době tak blízko hlavnímu oltáři, kteří byli v tomto věku, mohou být buď Alfréd, nebo Edward,“ dodala.

Alfréd, který žil pravděpodobně v letech 849 až 899, patří k velkým postavám anglických dějin. Jako král Wessexu sjednotil roztříštěné anglosaské státečky v boji proti dánským Normanům, které dokázal několikrát jednoznačně porazit. Bývá považován za prvního anglického krále, oficiálně však byl prvním králem celé Anglie korunován až jeho vnuk Athelstan.

V roce 2012 britští archeologové objevili při vykopávkách na parkovišti v anglickém Leicesteru ostatky známého krále Richarda III. Byl v roce 1485 posledním anglickým králem, který padl v boji. Tým Kate Tuckerové současně vyloučil, že by kosterní pozůstatky objevené loni v hrobě u nedalekého kostele sv. Bartoloměje ve Winchesteru patřily Alfrédovi Velikému. Radiokarbonovou metodou archeologové určili, že kosti pocházejí až ze 14. století.

Alfréd Veliký
Zdroj: ČT24