Číňanky si v akademii pro bodyguardy podávají kliku

Peking - Jedním ze znaků VIP osob jsou nepochybně i vlastní bodyguardi. Poptávka po nich roste i v Číně, kde už je přes 300 miliardářů - po Spojených státech nejvíc na světě. Stále vyhledávanější pro tuto pozici jsou přitom v Říši středu příslušnice něžného pohlaví. Oproti mužům mají své nevýhody, ale samozřejmě i mnohé přednosti.

Bývalé kosmetičky, učitelky nebo studentky medicíny dobrovolně tráví dny bez spánku a jídla, podstupují tvrdou dřinu a dobrovolně se vzdávají osobního života. Náročný čtyřtýdenní kurz na mezinárodní bezpečnostní akademii Tchien-ťiao stojí kromě krve, potu a slz v přepočtu přes čtyři tisíce korun. Tvrdohlavým Číňankám odhodlaným ho dokončit je ale odměnou prestižní dobře placená práce.

„Mnoho podnikatelek, celebrit a zpěvaček a také jejich blízcí, děti a rodiče - všichni chtějí bodyguardky,“ vysvětluje zakladatel akademie Čchen Jung-čching. Uznává, že ženy mají výdrž - náročný kurz vzdají spíš muži. Frekventantky se kromě fyzické přípravy učí etiketu, jazyky nebo poznat kvalitní víno – zastanou tak i práci osobních asistentek.

Číňanky mají zájem o profesi bodyguardky (zdroj: ČT24)

Mezi hlavní výhody trénovaných ochránkyň ale patří nenápadnost; snadno splynou s davem a nepřítel jejich smrtící potenciál nečeká. Proto jsou ženy součástí týmů všude po světě. Ovládnutím profese, která byla dřív dominantou mužů, boří Číňanky navíc zakořeněné předsudky. „Jsem hrdá, že jako žena dokážu ochránit muže nebo i celou skupinu lidí,“ říká například účastnice kurzu Sun I-jao.

Osobní garda s dokonalým make-upem a vysokými podpatky ale zase není nic nového pod sluncem: patřila i mezi nepřehlédnutelné zvláštnosti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.