V USA se opět střílelo na školách, znovu se mluví o regulaci zbraní

Philadelphia - Na několika místech v USA se opět střílelo. Dva studenti byli zraněni při střelbě na střední škole v Pennsylvánii. Dalšího studenta pak někdo postřelil blízko středoškolského kampusu v Georgii. Tragicky skončila hra čtyřletých dětí s puškou v Detroitu - malý chlapec na následky zranění zemřel. Incidenty v USA opět rozvířily debatu o možné regulaci zbraní.

Na střední škole Delaware Valley ve Philadelphii hrála skupina sedmi studentů v tělocvičně basketbal. Jeden z nich najednou vytáhl zbraň a začal střílet kolem sebe. Patnáctiletá dívka a stejně starý chlapec skončili v nemocnici, podle policie ale nejsou v ohrožení života.

Policie stále neví, kdo ze skupiny střílel ani jaké byly útočníkovy motivy. Střelec z místa činu ihned utekl. Policisté sice o několik hodin později zadrželi sedmnáctiletého mladíka, ten ale oním střelcem nebyl. Policie proto pátrá po dalších podezřelých. Policistům se už podařilo najít střelnou zbraň, kterou pachatel vyhodil do kontejneru.

Policejní komisař Charles Ramsey pro zpravodajskou stanici CNN přiznal, že podobné případy jsou v Pennsylvánii „příliš časté a musí přestat“. „Když rodiče posílají své děti do školy, neměly by si je vyzvedávat v nemocnici,“ dodal Ramsey.

Na několika místech v USA se střílelo (zdroj: ČT24)

V blízkosti střední školy ve městě Albany ve státě Georgia byl postřelen šestnáctiletý student. Kriminalisté zatím k případu uvedli jen to, že rána vyšla ze zbraně malé ráže.

Tragicky dopadla také hra dvou dětí v Detroitu. Čtyřletá holčička byla se svým stejně starým bratrancem na návštěvě prarodičů. Děti tam podle policie objevily zbraň. „Čtyřletý chlapec byl převezen do nemocnice Henryho Forda, později tam byl prohlášen za mrtvého,“ uvedla policie.

Za poslední týden se ve Spojených státech střílelo hned na celé řadě škol. To opět rozvířilo debatu o možné regulaci zbraní. Tu slíbil prezident Obama po loňském útoku v New Townu, při kterém zemřelo 20 dětí a šest dospělých. Žádný zákon omezující prodej a držení zbraní se ale na celonárodní úrovni prosadit nepodařilo.