Fico a katolictví? Jsem přísný ateista, psal v přihlášce do KSČ

Bratislava - Favorit březnových prezidentských voleb slovenský premiér Robert Fico se v minulosti nehlásil ke katolictví, jak činí ve volební kampani. „Zastávám přísně ateistické stanovisko,“ napsal dlouhodobě nejdůvěryhodnější politik na Slovensku v přihlášce do Komunistické strany Československa. Tu nyní zveřejnil deník Sme.

Fico před dvěma týdny zahájil svou prezidentskou kampaň veřejnou „zpovědí“, jakým je katolíkem. „Dost málo o tom mluvím, ale pocházím z rodiny, která byla velmi silně katolicky orientovaná,“ uvedl v rozhovoru pro stranickou televizi Smer. Současný premiér podle svých slov prošel křtem, přijímáním i biřmováním. Uvedl, že z vyhodnocení vztahu k církvi by prý vyšel lépe než leckterý poslanec z řad opoziční křesťanské demokracie.

Fico se ve videu zpovídá, jaký byl v minulosti katolíkem, členství v KSČ vynechal.

Zdroj: deník SME

„Fico dnes nemluví o tom, jak vnímal pronásledování lidí za víru. V minulosti prohlásil, že si listopadu 1989 nevšiml,“ píše Sme.

Podle archivních dokumentů se Fico stal kandidátem na členství v KSČ v dubnu 1984 jako student práv na bratislavské Univerzitě Komenského a do strany byl přijat o dva roky později. Zmínka o členství v KSČ přitom chybí i v oficiálním premiérově životopisu na Úřadu vlády.

Sme upozorňuje, že Fico nevysvětlil, proč komunistům psal o svém ateismu a hovořil o katolictví, k němuž se hlásí mnoho Slováků. Mluvčí Smeru vzkázala, že Fico na otázky nebude odpovídat, dokud se deník neomluví za dřívější lži. „Fico dnes nemluví o tom, jak vnímal pronásledování lidí za víru. V minulosti prohlásil, že si listopadu 1989 nevšiml,“ poznamenal list.

Volba prezidenta na Slovensku tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Vůči premiérovi se ostatní kandidáti silně vymezují. Ján Čarnogurský vnímá současnou situaci jako neúnosnou, Ficovi prý chce zabránit v ovládnutí Slovenska. Velkým soupeřem by mohl být i filantrop Andrej Kiska. První kolo přímé volby slovenského prezidenta se uskuteční 15. března. Kandidátku do voleb podalo 15 uchazečů.