Ukrajinci se v ulicích střetli s policií, Kličko vyhlásil „předčasné volby“

Kyjev - V centru Kyjeva dnes došlo ke střetům protestujících s pořádkovými silami krátce poté, co se desetitisíce lidí opět sešly na masové protivládní demonstraci. Podle ukrajinského ministerstva vnitra bylo zraněno více než 70 policistů střežících přístupy k sídlu parlamentu a vlády, čtyři jsou ve vážném stavu. Opoziční představitelé se od „provokatérů“ napadajících policejní těžkooděnce distancovali. Opoziční předák a šéf strany UDAR Vitalij Kličko se je snažil přesvědčit, aby s útoky na policisty přestali, sám byl ale napaden. Ještě předtím na protestním shromáždění vyhlásil „předčasné prezidentské volby“. Násilnosti začaly úřady vyšetřovat jako „masové nepokoje“.

Na náměstí Nezávislosti již osmý víkend za sebou protestují Ukrajinci především proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, který podle nich zemi zaprodal sousednímu Rusku. Demonstranti se bouří také proti legislativní změnám, které nově zpřísňují tresty za některé formy protestů.

Několik stovek radikálů začalo dnes útočit na policisty, kteří stáli v kordonech na cestě k sídlu parlamentu. Radikálové, mnohdy v přilbách a v plynových maskách, útočili holemi, kameny a petardami. Policie odpověděla slzným plynem a vodními děly, to vše v sedmistupňovém mrazu.

Podle ministerstva vnitra z více než sedmi desítek raněných policistů muselo být 40 hospitalizováno a z nich nejméně čtyři jsou „ve vážném stavu“. Podle agentury ITAR-TASS „je mezi nimi příslušník speciální jednotky, kterého demonstranti vtáhli do davu, kde ho zbili“. Policista se prý probral z bezvědomí až v Domě odborů, obsazeném demonstranty, odkud se mu podařilo uprchnout, navzdory otřesu mozku, zlomenému nosu a pravděpodobně i zpřelámaným žebrům.

O počtu zraněných demonstrantů se ministerstvo nezmínilo, zpravodaj AFP se dopočítal přinejmenším 24 raněných demonstrantů a agentura Interfax se zmínila o čtyřech raněných novinářích.

Kličko se snažil radikály přesvědčit, aby s útoky na policisty přestali, sám byl ale napaden. K potyčkám došlo asi sto metrů od kyjevského náměstí Nezávislosti.

Radikální demonstranti napadli v Kyjevě i Vitalije Klička (zdroj: ČT24)

Od počínání „provokatérů“, vybavených motocyklovými přilbami i plynovými maskami, se opoziční předáci distancovali. „Žádná moc nestojí za jediný lidský život. Nepodléhejme provokacím, nenechme se zavléct do silového scénáře. V trpělivosti je naše síla. Na změny čekají miliony Ukrajinců,“ zdůraznil další opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk.

Násilnosti v Kyjevě začaly úřady vyšetřovat jako „masové nepokoje“, za což může hrozit až 15 let vězení. Ministerstvo vnitra zatím ohlásilo čtyři zatčené.

Agentury odhadují celkový počet demonstrantů na téměř 200 000 lidí. Náměstí obsadili stoupenci evropské integrace už před téměř dvěma měsíci, kdy Janukovyč odmítl podepsat s Evropskou unií dohodu o přidružení a volném obchodu.

Opozice od té doby požaduje odstoupení hlavy státu i celé vlády a vypsání předčasných voleb. Kličko dnes na náměstí Svobody prohlásil, že opozice „vyhlašuje předčasné prezidentské volby“. Zároveň poukázal na nutnost změnit složení ústřední volební komise, aby tyto volby byly čestné. Volby ale mají být až za rok; ustoupit nechce nikdo a nové střety dokazují, že obě strany mají dost odhodlání. Kličko také varoval prezidenta Viktora Janukovyče, aby se vzpamatoval, pokud nechce sdílet „osud Nicolae Ceaušeska a Muammara Kaddáfího“, zabitých diktátorů Rumunska a Libye. Jaceňuk označil stávající parlament za nelegitimní a vybízel k vytvoření „nového ústavodárného shromáždění“. Opozice hodlá zahájit sběr podpisů pod petici vyjadřující nedůvěru ve vedení země a ve stávající parlament.

Janukovyč souhlasil s vytvořením komise, která by řešila politickou krizi v zemi

Večer se Kličko osobně setkal s prezidentem a uvedl, že Janukovyč souhlasil s tím, že v pondělí bude vytvořena komise, která by měla ukončit politickou krizi v metropoli. „Jsou připraveni začít vyjednávat,“ ohlásil demonstrantům Jaceňuk.

Dnešní protest je mimo jiné projevem odporu proti změnám právních norem, které prezident podepsal v pátek a jejichž cílem je zastavit demonstrace a srazit opozici na kolena. Doma i v zahraničí tento legislativní krok vyvolal velké pobouření, neboť omezuje Ukrajincům svobodu shromažďování a vyjadřování názorů.

Demonstranti dorazili s cedníky na hlavě

Schválené úpravy trestního zákoníku zpřísňují tresty za formy protestů, kterých demonstrující v posledních týdnech nejčastěji využívali, například blokování veřejných budov, nošení masek a helem na demonstracích či nepovolené stavění stanů na veřejných místech. Mimo zákon jsou postaveny i manifestační jízdy v kolonách více než pěti aut.

Řada protestujících vyjádřila svůj odpor vůči zmíněným opatřením tím, že dnes přišla s kastroly, cedníky nebo papírovými krabicemi na hlavě či s karnevalovými maskami na tváři. Někteří neváhali nápisem „To není helma“ ujistit strážce pořádku, že svými bizarními pokrývkami hlavy neporušují zákon.