Exploze v Bangkoku si vyžádala na tři desítky raněných

Bangkok - Nejméně 28 zraněných, z toho sedm vážně, si vyžádaly exploze a zřejmě i střelba v táboře protivládních demonstrantů u Památníku vítězství v centru thajské metropole Bangkoku. Výbuchy se prý ozvaly v rozmezí zhruba dvou minut. Podle svědeckých výpovědí neznámý muž nejprve hodil zřejmě granát směrem k tiskovému středisku nedaleko od tribuny opozičního tábora a pokusil se ukrýt. Protože ho ale účastníci demonstrace pronásledovali, hodil po nich druhou výbušninu a začal střílet.

Výbuch v Bangkoku zranil na tři desítky lidí (zdroj: ČT24)

Podobný incident se v Bangkoku odehrál už v pátek, kdy exploze výbušniny při protivládní demonstraci zranila 37 lidí. Jeden postižený, kterého zasáhly střepiny, v noci na sobotu zraněním podlehl a 11 jich zůstává v nemocnici. Útočníci hodili výbušninu do průvodu tisíců odpůrců vlády, mezi nimiž byl i vůdce protestů Sutchep Tchaugsuban. Ten ale vyvázl bez újmy.

Kdo je v pozadí obou útoků, policie zatím nevyjasnila. Dnešní incident se odehrál den poté, co armáda vyzvala obě strany k urovnání konfliktu, který trvá už více než dva měsíce a vyžádal si už životy nejméně devíti lidí.

I přes ohrožení protesty pokračují. Demonstranti blokují ulice metropole a vydali se k sídlu vlády. Opozice v Thajsku stále žádá odstoupení premiérky Jinglak Šinavatrové ještě před předčasnými volbami, které jsou plánovány na 2. února. Viní Šinavatrovou z korupce a považuje ji za loutku jejího bratra a bývalého premiéra. Ten čelil taky obvinění ze zpronevěry a finančních machinací a před spravedlností unikl do exilu.