Německý megatrend – vegetariánstvím za záchranu planety

Berlín - Začátek takzvaného Zeleného týdne, obřího zemědělského veletrhu v Berlíně, poznamenaly demonstrace proti velkochovům zvířat. Za snížení spotřeby masa bojuje v Německu i strana Zelených. Poukazuje zejména na ekologické dopady, které má živočišná výroba na celou planetu. A stále víc Němců na to slyší – stávají se z nich vegetariáni.

Zatímco na Berlínském výstavišti začal největší zemědělský veletrh Evropy, v ulicích se demonstrovalo proti tovární výrobě masa. Každý rok se jen v Německu porazí 735 milionů zvířat, jejichž maso skončí v regálech. A podle aktivistů, kteří se sešli v centru Berlína, nejde jen o životy zvířat, ale o život celé planety. „Spotřeba masa způsobuje větší klimatické škody než auta, letadla a lodě dohromady,“ podotkl vedoucí svazu vegetariánů Sebastian Zösch.

Půdy a vody je málo - i kvůli výrobě masa

Kampaň proti velkochovům spustila i jedna z největších nevládních organizací Německa - nadace Heinricha Bölla. Především proto, že živočišná výroba oproti rostlinné vyžaduje mnohem víc půdy. Už teď výroba masa zabírá skoro dvě třetiny zemědělské plochy světa. „To je půda, která nám chybí, abychom mohli nakrmit chudé,“ konstatovala předsedkyně nadace Heinricha Bölla Barbara Unmüßigová.

Na výrobu kila hovězího se navíc spotřebuje až 16 tisíc litrů vody, sedmina lidstva přitom pitnou vodu těžko shání. Poptávka po mase zároveň prudce stoupá - zejména v rychle bohatnoucích asijských zemích. „Přibývá proto průmyslových velkochovů místo chovu na pastvinách,“ podotkla aktivistka Reinhild Benningová.

Řada Němců chce být vegetariány
Zdroj: ČT24

Podobné obavy nastartovaly v Německu boom vegetariánství. Spotřeba masa tu za rok klesla o dvě kila na hlavu. „V Německu je to zhruba 7 milionů vegetariánů, mezi 8 a 9 procenty obyvatel. Je to trend, dokonce megatrend,“ míní Zösch.

Němečtí zemědělci varují před růstem cen

K většině ale mají daleko. Když před volbami navrhla strana Zelených zavedení vegetariánského dne na školách, přispělo to k jejímu volebnímu fiasku. A němečtí zemědělci varují: omezení velkochovů podle představ ekologů by maso prodražilo na dvojnásobek.