Klausová pro Pravdu: Silná Evropanka? Co to znamená?

Bratislava – „Dokážete mi vysvětlit, co znamená být silnou Evropankou? Jsem občankou České republiky, která je nyní velvyslankyní na Slovensku. Moje země je členem EU - stejně jako vaše.“ Těmito slovy reagovala nová česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová na dotaz zpravodaje slovenského listu Pravda, zda se cítí být silnou Evropankou, když má v kanceláři vedle české vlajky také vlajku EU.

Vlajka v kanceláři visí proto, že Česko je členem EU, vysvětlila v rozhovoru Klausová. Příklad cestování bez hraničních kontrol a bez nutnosti měnit si peníze uvnitř unie však označila za pouhé „technické věci“. „Pro mě je důležitější to, co máme jako obě země společné s evropskou kulturou. Proto za nejvýznamnější pokládám evropské hodnoty,“ řekla vedoucí české diplomatické mise v Bratislavě. Její manžel Václav Klaus je známý svým kritickým vztahem vůči EU. V době jeho prezidentství na Pražském hradě vlajka Evropské unie nevlála.

Klausová řekla, že jako první dáma se svému muži nesnažila radit, ani v tom prý nespočívala její úloha. „Chci však zdůraznit, že manžel je jiný, než jak se o něm často píše a mluví. Ve skutečnosti je velmi pozorným posluchačem. Potřebuje slyšet názory, o nichž potom přemýšlí. Když si vyslechne něco, co ho zaujme a co považuje za dobrý názor, tak si ho rychle osvojí. Když se mě někdy zeptal, co si myslím o daném tématu, tak jsem mu to řekla. Stávalo se, že se přiklonil k mému názoru,“ řekla Klausová.

Bratislavská rodačka zopakovala, že rozdělení Československa, na němž se její manžel podílel jako jeden z přímých politických aktérů, prožívala s nostalgií. Nevidí ale příliš pesimisticky údajnou jazykovou bariéru zejména mezi českými a slovenskými dětmi. Přesto by uvítala, „kdyby slovenské a české děti více cestovaly do sousední země se školou nebo s rodiči na dovolenou“.

Klausová v rozhovoru také zdůraznila, že ani po okupaci v roce 1968 s manželem neuvažovali o emigraci. „Okupaci jsme prožívali těžce, ale o odchodu jsme nikdy neuvažovali. Po okupaci jsem studovala v Amsterodamu a také manžel byl na stáži v zahraničí. Oba jsme se vrátili do vlasti… Československo jsme vnímali jako domov, který nedokážeme vyměnit za život v jiném státě,“ prohlásila vystudovaná ekonomka.

Klausová nedávno poskytla rozhovor i slovenskému listu Sme. V něm ujišťovala, že o získání diplomatického postu neusilovala, ale když přišla nabídka od nového prezidenta Miloše Zemana, byla poctěna. Popřela přitom, že by od Zemana post dostala odměnou za podporu v prezidentské kampani.