Do Středoafrické republiky zamíří stovky vojáků z EU

Bangui - Evropská unie pošle vojáky do Středoafrické republiky. Ministři zahraničí členských zemí osmadvacítky se na tom shodli na dnešním jednání. Několik stovek vojáků by se mělo zapojit do mírových operací v okolí Bangui. Češi se ale do plánované operace zřejmě nezapojí. Metropoli sužuje už několik měsíců sektářsk násilí, které si vyžádalo hodně přes tisíc mrtvých. Podle OSN hrozí v zemi genocida – podobně jako dříve ve Rwandě či Bosně. Středoafrický prezident nedávno odstoupil. A zemi poprvé povede žena. Parlament zvolil do čela dosvadní starostku Bangui Catherine Sambovou-Panzovou.

Vojenský zásah je jen částí evropských snah. Ty zahrnují pokusy o politické řešení či humanitární a rozvojovou pomoc z Bruselu, ale i od členských států EU. Unijní pomoc v roce 2013 dosáhla 77 milionů eur (přes dvě miliardy korun), další peníze pak putovaly na konkrétní programy zaměřené na stabilizaci země. Mise by měla začít relativně rychle a trvat by mohla až půl roku. Jedná se ale jen o dočasné řešení, než budou klid v zemi schopny zajistit jednotky afrických zemí.

V zemi zmítané nepokoji už od loňského roku působí francouzští vojáci. Celkově jich Francie vyslala 1 600, z toho asi tisíc působí v hlavním městě. Podle diplomatů by evropská mise měla Paříži zajistit klid v týlu a rozvázat ruce pro posílení jednotek v neklidných částech země. Francie by prý podporu z EU ráda v zemi viděla už počátkem února. V nejbližších dnech by také Rada bezpečnosti OSN mohla rozhodnout o mandátu operace pod hlavičkou Spojených národů.

Češi do aktuálního ohniska nepůjdou, působí už v Mali

„Složení“ vojáků zatím není jasné. Několik desítek jich už ale nabídlo Estonsko. A určitou roli bude zřejmě hrát opět Francie. Zmiňován je rovněž možný podíl Poláků či Belgičanů - 
především na logistické podpoře. Česká republika má v současné době vojáky v africkém Mali. Rozhodnutí o podílu českých vojáků na operaci v další zemi tohoto kontinentu tak není na pořadu dne. „Česká republika neuvažuje o tom, že by do Středoafrické republiky posílala své vojáky,“ dodal po jednání ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Násilí mezi křesťany a muslimy se stupňuje

Středoafrická republika zažívá neklid od převratu, za nímž loni v březnu stálo hnutí Séléka. Tomu velel Michel Djotodia, který se poté stal prvním muslimským prezidentem této převážně křesťanské země. Djotodia ovšem nedávno odstoupil pod tlakem sousedních zemí. Násilí totiž nedokázal zastavit. Na jeho místě se nyní ocitla Sambová-Panzová, která získala funkci ve druhém kole hlasování. V něm porazila syna bývalého prezidenta Désirého Kolingbu. Ohlášení jejího vítězství provázel v sále potlesk, po kterém zazněla středoafrická hymna.

Násilí ve Středoafrické republice
Zdroj: ČTK/AP/Rebecca Blackwell

OSN nedávno varovala, že v zemi hrozí genocida. Násilí je podle ní téměř srovnatelné s dřívější situací ve Rwandě nebo Bosně. Organizace proto vyzvala svět k humanitární i vojenské pomoci. „Má to všechny prvky toho, co už jsme viděli jinde, v místech, jako je Rwanda a Bosna. Ty prvky tady jsou, je tady zárodek genocidy. O tom není pochyb,“ varoval v Ženevě koordinátor humanitárních záležitostí OSN John Ging.