Kyjev: Proti demonstrantům nastoupili těžkooděnci, nakonec se ale stáhli

Kyjev – Potyčky mezi ukrajinskými policisty a protivládními demonstranty v centru Kyjeva pokračovaly i v noci na dnešek. Nad ránem málem došlo k přímému střetu mezi těžkooděnci ze speciální jednotky Berkut a demonstranty, policisté napadli i dva novináře Svobodné Evropy. Nakonec se ukrajinské bezpečnostní složky stáhly do výchozích pozic. Zatčeno bylo přes třicet lidí. V ukrajinských vládních a parlamentních kruzích se jedná o možnosti vyhlášení výjimečného stavu v zemi. Bezpečnostní složky ale tento krok zatím údajně nedoporučují.

„Skupina příslušníků jednotky vyrazila k barikádě ze spálených (policejních) autobusů, odkud demonstranti házeli na policejní kordón dýmovnice, petardy a zápalné lahve. Několik příslušníků Berkutu začalo rozebírat barikády a za nimi postupoval celý šik několika desítek policistů,“ vylíčila agentura ITAR-TASS. Nad ránem se podle agentury Interfax podařilo těžkooděncům rozebrat jednu z barikád a také zničit katapult, kterým se demonstranti pokoušeli ostřelovat policejní kordóny na přístupech k sídlu vlády a parlamentu. 

Ještě v noci jeden z opozičních předáků Vitalij Kličko varoval, že Berkut se dnes či ve středu pokusí demonstranty rozprášit. Sami aktivisté přirovnali počínání těžkooděnců k „pouhému tréninku“, jak uvedl list Ukrajinskaja pravda. „Neschvaluji tyhle metody, ale rozumím, že jejich akce byla výsledkem ignorování požadavků milionů mírumilovných demonstrantů prezidentem Janukovyčem,“ prohlásil bývalý ministr vnitra a spojenec Julije Tymošenkové Jurij Lucenko. „Je to on, který nechce naslouchat hlasu svých lidí, takže oni se pak ze zoufalství musí dostat k němu.“

Ukrajinské úřady oficiálně zveřejnily devět nových zákonů namířených proti demonstracím. Platit by měly od zítra. Normy zpřísňují tresty za účast v masových akcích nebo usnadňují zbavení imunity poslanců. Prezident Viktor Janukovyč znovu vyzval k dialogu, opozice dál trvá na předčasných volbách.

Policie napadla novináře Svobodné Evropy

Policisté, kteří přehrazují přístupy k sídlu vlády a parlamentu, čelí momentálně asi tisícovce demonstrantů. Ale podle agentury Interfax jde většinou pouze o přihlížející diváky. Na kameny a zápalné lahve policisté odpovídají slzným plynem a ohlušujícími granáty. Úřady podle ITAR-TASS už zatkly více než tři desítky demonstrantů, devět z nich začaly stíhat za „masové nepokoje“.

Během nočních nepokojů policie napadla také dva novináře Rádia Svobodná Evropa (RFE). „Brutálně mě srazili na zem, strhli mi helmu, která na sobě měla napsáno PRESS. Udeřili mě několikrát do hlavy svými obušky. Kroutili mi ruce a odtáhli mě do policejní dodávky,“ popsal svou noční zkušenost ukrajinský spolupracovník Rádia Svobodná Evropa Dmytro Barkar. V nemocnici už je celkem asi 30 novinářů. „Bohužel ve spojitosti s posledními případy radíme novinářům se raději neoznačovat, protože ze sebe jen dělají terče,“ podotkla Oksana Romaniuková z Institutu pro sdělovací prostředky.

Ukrajinská policie zasáhla proti novinářům RFE (zdroj: ČT24)

Výjimečný stav se zatím nekoná

V ukrajinských vládních a parlamentních kruzích se nyní jedná o možnosti vyhlášení výjimečného stavu v zemi. Návrh má údajně podporu poslanců vládní Strany regionů. Ta má v parlamentu většinu. Ruská agentura ITAR-TASS citovala vlivného poslance vládní strany Mychajla Čečetova, který prý vyhlášení výjimečného stavu podpoří. „Pokud bude nezbytné tento krok učinit, parlamentní frakce Strany regionů bude pro takové rozhodnutí hlasovat a udělá to rychle,“ řekl poslanec. Rázný krok podle něj vyžadují ukrajinské národní zájmy a ochrana bezpečnosti obyvatel. Čečetov zároveň potvrdil, že žádný návrh na vyhlášení výjimečného stavu se zatím neobjevil. Policie ale zatím výjimečný stav nedoporučuje. Taky úřad prezidenta uvedl, že to zatím v plánu nemá.

Protesty v Kyjevě vypukly před dvěma měsíci poté, co prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení k Evropské unii a následně se sblížil s Moskvou. V neděli se situace vyhrotila poté, co protesty proti schválení nových zákonů, hrozících přísnějšími tresty demonstrantům, přerostly v potyčky radikálů s policií, které si vyžádaly desítky raněných na obou stranách.

Opoziční předáci vybízejí prezidenta Janukovyče k přímému dialogu o východisku z politické krize, za které považují předčasné volby. Janukovyč a jeho lidé naopak vyzývají k ukončení nepokojů. „Se státem nelze jednat jazykem ultimát, kamenů a Molotovových koktejlů,“ vzkázal generální prokurátor Viktor Pšonka. V pátek a v sobotu navštíví Kyjev evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle. Sejít se chce jak se zástupci vlády, tak i opozice.

Vydáno pod