Výbuchy v amerických závodech zabily nejméně čtyři lidi

Washington – Nejméně čtyři lidé zemřeli a 18 bylo zraněno při dvou explozích v průmyslových podnicích v centrální části USA. Po výbuchu ve výrobně krmiva pro zvířata ve státě Nebraska vypukl rozsáhlý požár, který likvidovaly desítky hasičů. Stejně jako u druhé exploze, k níž došlo v ocelárně ve státě Oklahoma, nejsou příčiny neštěstí jasné. Čtyři zranění bojují v kritickém stavu o život.

Část budovy závodu na výrobu krmiva ve městě Omaha v Nebrasce se po včerejší explozi zřítila a závod začal hořet, informoval média šéf místních hasičů Bernard Kanger. Uvnitř bylo v době neštěstí 38 zaměstnanců, z nichž se 36 podařilo zachránit. Deset lidí bylo převezeno do nemocnice, čtyři z nich jsou v kritickém stavu. Oheň se pěti desítkám zasahujících hasičů podařilo zlikvidovat a záchranáři budou dnes prohledávat zničenou část podniku. Podle Kangera není jasné, zda nebyl kromě zaměstnanců v závodě ještě někdo jiný. 

Výrobny krmiv jsou riziková pracoviště

Příčina exploze je podle vyšetřovatelů nejasná a její zjišťování může trvat dlouho. Podniky vyrábějící krmiva pro zvířata však experti považují za riziková pracoviště. Dochází v nich k hromadění prachu ze surovin, které se k výrobě používají. Právě koncentrace prachu hrozí podle expertů požáry a explozemi. 

Zaměstnanci místním médiím řekli, že se před výbuchem začala třást podlaha. „Ozvalo se hlasité praskání a zhasla světla. Viděl jsem jiskru a pak z jihozápadního rohu budovy začala vycházet velká změť plamenů,“ řekl listu Omaha World-Herald Kendrick Houston, který v závodě na výrobu krmiv pracuje jako řidič vysokozdvižného vozíku. 

V ocelárně explodovala tavicí pec

Ke druhému výbuchu došlo v pondělí v ocelárně ve městě Madill v Oklahomě, kde při explozi tavicí pece zemřeli dva lidé. I v tomto případě vyšetřovatelé po bezprostřední příčině neštěstí pátrají.