Italský kněz měl přes vatikánskou banku prát miliony eur

Vatikán - Bývalý vysoce postavený finanční úředník Vatikánu Nunzio Scarano čelí dalšímu obvinění. Žalobci ho tentokrát viní z praní špinavých peněz, které měl provádět přes vatikánskou banku. Poprvé italského kněze úřady zadržely v červnu kvůli snaze o pašování peněz v hotovosti. Před soudem stanul v prosinci.

Scarano se podle policie přes svůj účet ve Vatikánu snažil „vyčistit“ řádově miliony eur (desítky milionů korun). Finance údajně protékaly jeho účtem jako fiktivní dary od zahraničních společností. Obvinění dnes potvrdil Scaranův právník Silverio Sica.

Scarano pobývá v domácím vězení ve svém rodném Salernu na jihu Itálie. V prosinci začal soudní proces, v němž je obžalován kvůli pokusu o pašování peněz. Podle prokuratury se pokoušel pro své přátele soukromým letadlem převézt v přepočtu přes půl miliardy korun ze švýcarské banky do Itálie.

Stíhaný kněz se dostal do hledáčku italských cifršpionů loni kvůli rozsáhlému soukromému majetku v salernském luxusním bytě, kde policisté objevili řadu hodnotných uměleckých děl, ale také drahých orientálních koberců. Vatikánská banka v souvislosti s případem zmrazila Scaranova konta.

Nunzio Scarano
Zdroj: ČTK/AP/Francesco Pecoraro

Vatikánská banka je neoficiální pojmenování Ústavu pro věci víry (IOR). Ústav spravující převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce má v posledních letech velmi špatnou pověst.

Banka je opakovaně spojována s praním špinavých peněz a objevila se i obvinění, že si v IOR někteří Italové ukrývají příjmy před zdaněním. Papež František se banku snaží reformovat; vytvořil například dvě kontrolní komise, které mají na její chod dohlížet.