Od zítřka platí v Bangkoku výjimečný stav

Bangkok - Thajská vláda vyhlásila od středy v metropoli a přilehlých provinciích výjimečný stav. Platit bude dva měsíce a má zabránit šíření protestního hnutí, které zablokovalo části hlavního města. Opatření dnes po mimořádném zasedání kabinetu oznámil náměstek ministra vnitra. Ministr práce dodal, že vláda nemá v úmyslu protestující v Bangkoku rozehnat. Násilí v Thajsku trvá už dva měsíce.

Bezpečnostním složkám výjimečný stav umožňuje vyhlašovat zákaz vycházení, zadržovat podezřelé bez formálního obvinění, cenzurovat média, zakázat politická shromáždění více než pěti osob nebo vyhlašovat zvláštní bezpečnostní zóny ve městě.

Odpůrcům vlády se její krok vůbec nelíbí. „Žádného násilí jsme se nedopustili. Nechápu, proč vyhlašují výjimečný stav,“ kritizovala úřednice Alisa. Z nových pořádků ale podle svých slov strach nemají. „Jsme tady už dva měsíce a za celou dobu jsme se nedopustili ničeho špatného,“ tvrdí 48letý demonstrant Panu Ketpiboon.

V letoviscích je podle cestovních kanceláří klid

Zástupci tuzemských cestovních kanceláří, které do Thajska vozí turisty zejména do tamních letovisek podél pobřeží, tvrdí, že navzdory politickému napětí je v zemi nadále bezpečno. „Rozhodně bych neřekl, že bych nedoporučoval cestovat do Thajska. Tyto protesty se stávají jakousi folklórní událostí před každými volbami,“ uvedl Tomáš Cikán z Asociace cestovních kanceláří.

Novoroční oslavy v Thajsku
Zdroj: ČTK/AP/Apichart Weerawong

Ani vyhlášený výjimečný stav by podle Cikána neměl běžné turisty nijak postihnout. „Jádro protestů se odehrává ve vládní čtvrti hlavního města, které má samo o sobě 12 milionů obyvatel,“ zdůraznil. „Výjimečný stav se v žádném případě netýká jiných částí než Bangkoku. Klienti cestovních kanceláří o protivládních demonstrací v podstatě neví,“ uvedl Cikán.

Na útočníka v protivládním táboře je vyhlášena odměna

Od včerejška thajská policie v hlavním městě usilovně pátrá po útočníkovi, který v neděli zranil granáty 28 účastníků protivládních demonstrací a možná má na svědomí i podobný útok z pátku.

Operační středisko úřadu, který má na starosti udržování veřejného pořádku, zveřejnilo videozáznam pořízený bezpečnostní kamerou, na němž je pachatel nedělního útoku dobře vidět. Podle listu Bangkok Post byla na jeho dopadení vypsána odměna půl milionu bátů (310 000 korun).

Útočník podle svědeckých výpovědí nejprve hodil granát mezi účastníky protestu a dal se na útěk. Posléze hodil druhý granát na své pronásledovatele a začal po nich střílet. Podobný incident se v Bangkoku odehrál už v pátek, kdy exploze výbušniny při protivládní demonstraci zranila 37 lidí. Jeden postižený, kterého zasáhly střepiny, v noci na sobotu zraněním podlehl.

Demonstranti, kteří sympatizují s opozicí, vyjímečný stav respektovat nehodlají. Odstoupení premiérky Šinavatrové budou prý požadovat za každou cenu. „Paní premiérka je jako matka, která nesnáší své děti. Proto by neměla být v pozici matky téhle země,“ myslí si odpůrkyně vlády Natthanan Meherunová. Thajská opozice žádá odstoupení premiérky Jinglak Šinavatrové, a to ještě před předčasnými volbami. Plánovány jsou na 2. února.

Vydáno pod