Maduro vyhlásil válku telenovelám, mohou prý za násilí v zemi

Caracas – Telenovelami se prý šíří „antihodnoty“. Podle venezuelského prezidenta se v těchto pořadech oslavuje násilí a drogy, což má negativní dopad zejména na mladé lidi. Právě telenovely označil Nicolás Maduro za jednu z příčin šířícího se násilí. Prezident je proto hodlá vytlačit z hlavních vysílacích časů. Vlnu pobouření nad neschopností úřadů bojovat s kriminalitou vyvolala před dvěma týdny vražda herečky a bývalé miss. OSN řadí Venezuelu do první pětice zemí s nejvyšším počtem vražd na osobu.

Programy musejí být „společensky odpovědné“, říká zákon

Viceprezident Jorge Arreaza už jednal s provozovateli televizních stanic. Nepřímo jim doporučil stáhnout populární telenovely z hlavních vysílacích časů. Televize podle něj mohou porušovat zákon o společensky odpovědné tvorbě programů. Tento zákon přijal socialisty ovládaný parlament v roce 2004.

Vedení jednotlivých stanic ještě tento týden oznámí, jak s doporučeními naloží. Telenovely patří v této třicetimilionové jihoamerické zemi k nejsledovanějším pořadům a televizní stanice je řadí k významným zdrojům svých příjmů.

Opozice: Vláda se snaží odvést pozornost od skutečných problémů

Maduro už loni zaútočil na násilné elektronické hry a hollywoodské filmy, z nichž jmenoval Spidermana. Kritici ale vládě vyčítají, že proti šířícímu se násilí bojuje pouze slovy. A kriminalita dál roste. „Je to kouřová clona, která má odvést pozornost od skutečných problémů,“ prohlásil Roberto Brinceo León z venezuelské nevládní organizace Pozorovatelna násilí (OdV). Podle organizace vzrostl počet násilných trestných činů spáchaných během vlády socialistů Huga Cháveze a jeho nástupce Madura čtyřikrát.

Monika Spearová
Zdroj: El Nacional/ČTK/ZUMA

Veřejnost vybudila k masovým protestům odsuzujícím vysokou kriminalitu až nedávná vražda bývalé miss a někdejší hvězdy telenovel Moniky Spearové. Tu zabili spolu s jejím manželem, když mířili v noci do hlavního města. Podle vyšetřovatelů najeli na ostrý předmět a museli zastavit. Poté neznámí pachatelé manžele zastřelili a zranili i jejich pětiletou dceru.

Maduro poté vyhlásil pachatelům násilných činů nulovou toleranci. Plán boje proti kriminalitě projednal s guvernéry a starosty velkých měst. Detaily ale zatím nejsou známy. Na tuto neděli svolal prezident celonárodní pochody proti násilí. Očekává se účast desetitisíců lidí.

Vydáno pod