Kyberzločinci útočí: V Německu ukradli hesla k e-mailovým účtům

Berlín - Neznámí hackeři v Německu ukradli přístupová data k milionům e-mailových účtů. Krádež oznámil Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI), podle něhož na odcizení takto velkého množství e-mailových adres a hesel narazili vyšetřovatelé při analýze sítí užívaných kyberzločinci. Zloději mohou tato hesla zneužít například v internetových obchodech. Více než polovina postižených jsou němečtí uživatelé.

„V oblasti kybernetiky je to bezesporu největší případ v Německu. Je zřejmé, že krádeže identity na internetu jsou jedním z největších současných hrozeb,“ zdůraznil šéf BSI Michael Hange.

Hackeři se k přístupovým údajům dostali pomocí speciálního softwaru. Podle Tima Grieseho z BSI má víc než polovina ze 16 milionů zasažených e-mailových kont koncovku „.de“, z čehož úřad usuzuje, že jde o německé účty. Jaké další země byly tímto útokem postiženy, BSI nezveřejnil.

Napadených účtů přitom může být ještě víc, než BSI zjistil. Úřad proto zřídil webové stránky, kde si uživatelé mohli nechat prověřit, zda jejich účet nebyl napaden. Ty ale záhy pod náporem žadatelů zkolabovaly.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Postiženým uživatelům úřad doporučil, aby u svých počítačů zkontrolovali přítomnost potenciálně závadných programů a změnili přístupová hesla nejen ke svému e-mailovému účtu, ale i k internetovým sociálním sítím a on-line obchodům, neboť i k nim se pachatelé mohli dostat.

Mnoho uživatelů navíc používá stejná přihlašovací jména a hesla do více webových služeb, což nebezpečí zneužití těchto dat ještě zvětšuje, varoval BSI. „Není zrovna nejmoudřejší používat jedno heslo pro všechny účty. Existuje tak mnohem větší riziko, že hacker odhalí například heslo do vašeho e-mailu a to samé heslo pak použije i k vašemu bankovnímu účtu,“ upozornil IT specialista Dirk Reimers.

Krádež BSI zjistila při prozkoumávání takzvaných botnetů, což jsou sítě počítačů napadených speciálním softwarem, který většinou bez vědomí uživatelů postižených přístrojů rozesílá nevyžádanou reklamu (spam) nebo škodlivé programy. „Za botnety se skrývá zatraceně velké množství kriminální energie,“ zdůraznil Griese.

Hackeři ukradli miliony hesel k německým e-mailům (zdroj: ČT24)