Německý ombudsman: Šetření UK o plagiátu Scheuera je nedostatečné

Berlín - Německý ombudsman pro vědu Wolfgang Löwer je přesvědčen, že šetření Univerzity Karlovy, zda rigorózní práce německého politika Andrease Scheuera není plagiát, nebylo dostatečné. Generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) čelí podezření, že do své práce bez řádného uvedení zdroje převzal dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou.

Univerzita Karlova práci prověřila pomocí elektronických systémů pro odhalování plagiátů a zatím známky opisování z elektronických zdrojů, knih nebo vědeckých prací nenašla. Antiplagiátorské systémy ale prověřují jen vědecké práce, což text, z něhož měl Scheuer údajně opisovat, není. Univerzita šetření zatím neuzavřela.

Löwer považuje dosavadní šetření za nedostatečné. „Analýza německy zpracované práce musí samozřejmě vzít v úvahu také materiály zveřejněné v Německu,“ prohlásil ombudsman v rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Die Welt. Analýza Univerzity Karlovy podle něj pracovala jen s texty publikovanými nebo archivovanými v Česku.

Například antiplagiátorský systém Theses vyvinutý na Masarykově univerzitě v Brně dokáže odhalit i jediný shodný odstavec v kvalifikačních pracích, opsaný překlad textu ze zahraničního časopisu už ale odhalit nedokáže. V akademickém prostředí je běžné, že akademici navazují na myšlenky jiného výzkumníka a rozvíjejí je. Za plagiát je proto označena jen taková práce, kde není citace z jiného díla náležitě označena. 

Andreas Scheuer
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Fakulta sociálních věd UK v úterý uvedla, že požádá Löwera o spolupráci při vyšetřování, zda Scheuerova práce je plagiát. Německý ombudsman pro vědu ale prozatím nabídku společného šetření odmítá. „Nabídka (Univerzity Karlovy) zjevně vychází z mylného dojmu, že mohu předložit rozsáhlé informace o možném plagiátu, což by mě opravňovalo ke spolupráci,“ řekl Löwer. Zatím prý ale nemá žádné konkrétní důkazy o tom, že by Scheuerova
práce byla opsaná.

Za německy psanou práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska získal Scheuer v roce 2004 v Praze titul PhDr. Český malý doktorát v Německu uznávají za plnohodnotný doktorský titul pouze spolkové země Berlín a Bavorsko, politik ale přesto používal před svým jménem zkratku Dr. Když tato skutečnost vyšla minulý týden najevo, Scheuer se používání titulu Dr. vzdal.