Syrský ministr označil opozici za zrádce, šéf OSN mluví o „dni naděje“

Montreux (Švýcarsko) - Dlouho očekávaná konference o Sýrii začala za přítomnosti ministrů zahraničí asi 40 států ve švýcarském Montreux. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval znepřátelené strany, aby využily příležitosti k dosažení míru. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim pak označil opozici, jejíž zástupci seděli v sále, za zrádce. „Předstírají, že zastupují syrský národ. Jestliže chcete hovořit jménem Syřanů, neměli byste být zrádci a agenty zaprodanými syrským nepřátelům,“ prohlásil ministr.

Cílem setkání označovaného jako Ženeva 2 je hledat cestu k politickému řešení syrské války, která má na kontě přes 100 tisíc mrtvých a miliony uprchlíků. Pan Ki-mun hned v úvodu zdůraznil, že konference byla uspořádána pro Syřany. Vyzval jejich zástupce, aby této „velké příležitosti“ využili. „Po skoro třech těžkých letech konfliktu a utrpení je tu dnes den naděje,“ prohlásil šéf OSN.

Mezi řečníky byla i šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová. Hovořila o humanitární situaci v Sýrii a nutnosti řešit situaci, která je pro celý svět „šokující a také jedinečná“, protože nemá obdoby. Vyzvala k zastavení konfliktu a k ukončení utrpení Syřanů. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier pak zdůraznil, že od konference „nelze čekat zázraky“.

Má Asad právo být prezidentem, nebo jde o válečného zločince?

Mualim kromě jiného řekl, že nikdo nemá právo delegitimizovat prezidenta Bašára Asada. Reagoval tak na vystoupení šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, který krátce předtím uvedl, že pro Asada není místo v přechodné syrské vládě, na níž by se měli účastníci dohodnout. „Nikdo na světě nemá právo připravit prezidenta nebo vládu o jejich práva, jedině samotní Syřané,“ řekl Mualim.

„Jestli vám opravdu záleží na humanitární situaci v Sýrii, dejte od nás ruce pryč, přestaňte dodávat zbraně a podporovat teroristy. Zrušte sankce, které sužují syrský lid,“ apeloval na mocnosti syrský ministr zahraničí.

„Nejde tu o obecné diskuse o Sýrii, o urážky a propagandu, o hraní o čas ani o projevy, v nichž budeme opakovat slovo terorismus. Chceme hledat politickou shodu pro Sýrii v podobě přechodného režimu, který bude mít plné výkonné pravomoci,“ prohlásil šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius.

„Přeji si pro syrský národ nalezení cesty k usmíření, ke shodě a k obnově při účasti všech občanů. Tak, aby všichni mohli ve svých spoluobčanech najít nikoli nepřítele a protivníka, ale bratra, jehož mohou přijmout a obejmout,“ řekl papež František.

Šéf delegace syrské opoziční koalice Ahmad Džarba obvinil Asada z válečných zločinů a dokazoval to snímky lidí umučených údajně v syrských věznicích. Armáda podle něj pomáhá teroristům z al-Káidy, když bojuje se Syrskou svobodnou armádou, tedy bojovou složkou opozice. Džarba velmi jasně prohlásil, že nepřistoupí na diskusi, která by připouštěla Asadovo setrvání u moci. Vyzval také vládní delegaci, aby se podepsala pod závěr ženevského setkání z roku 2012, které se usneslo na předání moci přechodné vládě.

Saúdská Arábie na straně USA: Asad nemůže dál vládnout

Za syrskou opozici a Spojené státy se postavila i Saúdská Arábie. Stejně jako ony vyloučila, že by syrský prezident mohl být součástí přechodné vlády v Sýrii. Saúdský ministr zahraničí Fajsal Saúd řekl, že v této vládě nemohou být Asad ani další, kdo mají ruce od krve. Vyzval také ke stažení všech zahraničních sil ze Sýrie, tedy hlavně libanonského šíitského Hizballáhu a íránských revolučních gard.

Mezinárodní jednání o syrské krizi v Montreaux
Zdroj: Rainer Jensen/ČTK/DPA

Podle francouzského listu Le Figaro mají obě strany konfliktu už připravena závěrečná prohlášení. Hájí v nich prý své dosavadní postoje - opozice odmítá politickou budoucnost s vražedným režimem, jak říká, a Damašek zase v opozici vidí „teroristy ovládané z ciziny“. Mezinárodní konference v Ženevě o syrské krizi se v roce 2012 konala bez účasti zástupců syrské vlády a opozice.

  • „Syrská opozice, která se do Montreux dostavila, nezastupuje všechny její složky, jež v Sýrii bojují. Jde především o islamisty, kteří se jistě nebudou případnou dohodou považovat nějak zavázáni. A povedou svůj boj dál na vlastní pěst,“ podotkl zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Cesta k míru bude dlouhá, shodují se Kerry a Lavrov

Ještě před zástupci syrské vlády a opozice s prohlášením vystoupili ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry. Oba zdůrazňovali, že jednání nebudou rychlá ani snadná. Kerry nicméně poznamenal, že žádná jiná cesta k řešení konfliktu není. Lavrov vyzval, aby se zahraniční hráči nevměšovali do syrského dialogu. Za cíl konference označil ukončení tragického konfliktu a zabránění jeho šíření do celé oblasti.

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí oznámil, že se ve čtvrtek separátně setká se zástupci obou syrských delegací. Zda se mu podaří je přimět ke společnému jednání tváří v tvář, ale podle něj není zatím jasné.

Oběti syrského konfliktu
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Mezi 31 státy, které se jednání účastní, jsou země západní Evropy i Severní Ameriky, z Asie pak Čína, Indie a Japonsko a dále většina blízkovýchodních zemí vyjma Izraele a Jemenu. Z Afriky jsou v Montreux zástupci Egypta, Alžírska, Maroka a Jihoafrické republiky. Chybí významný spojenec Damašku Írán, který sice pozvánku dostal na poslední chvíli, avšak pro odpor syrské opozice nakonec bylo pozvání zrušeno. Z organizací jsou na konferenci OSN, Evropská unie, Liga arabských států a Organizace islámské spolupráce.