Spojené státy ochromila další vlna tuhých mrazů a sněhu

Washington - Východ Spojených států bojuje s dalšími mrazy a přívaly sněhu. Jen během včerejška ho napadlo místy až 40 centimetrů. Zemřeli už nejméně dva lidé. Zavřené zůstaly školy a většina úřadů a ochromena je i veškerá doprava - zrušeno či zpožděno bylo na 3 500 letů. Podle meteorologů budou během dneška teploty klesat až na minus 18 stupňů Celsia. Kvůli silnému větru ale budou pociťované teploty ještě mnohem nižší.

Silnice byly na řadě míst kvůli ledovému povrchu a sněhové vrstvě téměř nesjízdné, úřady registrovaly desítky dopravních nehod. Při jedné z nich zemřel ve státě Maryland řidič, který ztratil kontrolu nad vozem a narazil do přívěsu od traktoru. Ve státě Kentucky se zase stal řidičce osudným smyk na namrzlé silnici a následný náraz do stromu. 
   
Největší příval sněhu zaznamenali na předměstí Bostonu, kde do dneška napadlo 46 centimetrů. Ve státě New Jersey napadlo v úterý až 40 centimetrů sněhu a závěje ochromily i letiště ve Filadelfii. Přes třicet centimetrů sněhu prolomilo téměř století starý rekordní zápis z roku 1917. Více než dvacet centimetrů nasněžilo i v New Yorku a státě Massachusetts.

Pro obyvatele státu New York se dnešek stal dalším mrazivým dnem, kdy zůstal doma každý, kdo mohl. Ledový vítr měl na mnoha místech podle předpovědi dosáhnout až 50 kilometrů za hodinu, teploty padaly k minus 12 stupňům. Vlaky tam nabíraly velká zpoždění a lidé se jen velmi obtížně dostávali do práce. Americká letiště ohlásila na 3 500 zrušených či zpožděných letů, nejhůře postiženo bylo podle Reuters newyorské letiště LaGuardia. Velké výpadky pocítili také pasažéři na frekventovaných letištích ve Washingtonu, Baltimoru, Filadelfii a Bostonu.   

Dveře institucí zůstaly zavřené

Bouře navíc ochromila státní úřady a další instituce. V New Yorku se zavřely dveře ústředí Organizace spojených národů a guvernér Andrew Cuomo vyhlásil stav nouze. S počasím bojovali i obyvatelé Washigtonu, kde téměř nefungovala veřejná doprava. Bílý dům zrušil pravidelné setkání s novináři a guvernér státu New Jersey Chris Christie musel odvolat večerní oslavu své druhé inaugurace. Většina washingtonských úředníků v úterý vůbec nemusela do práce a dnes se jim pracovní doba o dvě hodiny posunula.

USA zasáhla další sněhová kalamita a mrazy
Zdroj: ČTK/AP/Matthew Putney

Amerika se vzpamatovává z rekordních mrazů

S nejhorší vlnou mrazů za posledních 20 let se USA a Kanada potýkaly začátkem ledna. Všech 50 států USA včetně Havaje či Floridy zaznamenalo teploty pod bodem mrazu. Extrémní počasí si na území Spojených států vyžádalo více než dvě desítky obětí. Aerolinky rušily tisíce letů a úřady na řadě míst doporučily lidem nevycházet.

Výrazně větší dopad měl ovšem takzvaný „polární vír“ přinášející extrémně nízké teploty na severnější oblasti. Mrazivé počasí podle meteorologů pocítilo či pocítí téměř 200 milionů Američanů.

Podívejte se, s jakým extrémním počasím se začátkem ledna potýkala Evropa i USA:

Vydáno pod