Velká krádež dat k e-mailům v Německu se dotkla i Čechů

Praha – Hackeři ukradli v Německu přístupová data k 16 milionům e-mailových účtů. A napadené schránky mají i desítky českých uživatelů. Odborníci varují, že zloději můžou zneužít hesla například v internetových obchodech.

Hackeři se pomocí speciálního softwaru dostali k přístupovým údajům až jedné pětiny německé populace. A zasažení jsou i Češi. Na seznamu je nejméně 138 uživatelských jmen a hesel ke schránkám v Česku. „Mezi kompromitovanými e-mailovými adresami je bohužel i nezanedbatelné množství firemních e-mailových adres,“ uvedl mluvčí doménového sdružení CZ.NIC Vilém Sládek. 

Firma chce teď o útocích informovat provozovatele serverů, na kterých jsou napadené e-mailové účty. Přímo držitele e-mailových adres totiž není možné kontaktovat, protože útočníci by mohli takovou zprávu v napadené schránce zablokovat. 

Spolkový úřad pro bezpečnost informačních technologií (BSI) navíc varuje, že počet napadených e-mailů může dál stoupat. BSI dokonce zřídilo speciální webové stránky, kde si Němci můžou ověřit, jestli právě jejich hesla někdo nenapadl. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Změňte hesla

Zároveň úřad radí, aby lidi nepoužívali pořád stejná hesla. „Není to zrovna nejmoudřejší, používat jedno heslo pro všechny účty. Existuje tak mnohem větší riziko, že hacker odhalí například heslo do vašeho e-mailu a to samé heslo pak použije i k vašemu bankovnímu účtu,“ říká počítačový expert Dirk Reimers.   

Napadeným uživatelům úřad doporučil, aby zkontrolovali, zda nemají v počítači nějaký škodlivý program, a také aby změnili přístupová hesla nejen ke svému e-mailovému účtu, ale i k internetovým sociálním sítím a on-line obchodům a dalším webovým službám. 

Podle odborníků přitom není tak těžké hackerům jejich práci značně ztížit. Například stačí, když do každého hesla, aplikujete číslice a nějaké znaky. Nejvíc má pak fungovat zcela vymyšlené slovo, které neexistuje v žádném jazyce. Jenže většina účtů, které bývají napadeny, mají nejčastější heslo 123456.