Vědci: Facebook se podobá nakažlivé chorobě, čeká ho pád

New York - Sociální síť Facebook ztratí do roku 2017 celých 80 procent uživatelů. Myslí si to skupina amerických výzkumníků z Princetonu. Předpověď ukazující na blížící se pád oblíbené sociální sítě vyšla odborníkům poté, co porovnali její růstovou křivku s průběhem infekční nemoci. Studie dvou doktorských kandidátů ale ještě neprošla recenzním řízením.

„Myšlenky, stejně jako nemoci, se šíří infekčním způsobem mezi lidmi, než nakonec odumřou. Už byly úspěšně popsány na základě epidemiologických modelů,“ napsali autoři studie. Aplikovali modifikovaný epidemiologický model, aby popsali dynamiku on-line sociálních sítí. Využili k tomu veřejně dostupné údaje Googlu.

Facebook slaví 10 let, budoucnost ale vypadá bledě

Výsledky pro sociálního giganta rozhodně nevyznívají příznivě. Nyní má Facebook více než 1,1 miliardy uživatelů po celém světě. Příští měsíc oslaví deset let existence. Podle studie ale Facebook už od roku 2012 klesá, pokud jde o využívání dat. „Facebook čeká prudký pokles v následujících letech. Už do prosince 2014 se smrskne o 20 procent ze své maximální velikosti,“ uvedla studie.

„Extrapolace nejlepšího modelu do budoucna naznačuje, že Facebook projde v následujících letech rychlým poklesem a ztratí 80 procent své uživatelské základny v období let 2015 až 2017,“ říká studie.

Finanční ředitel Facebooku David Ebersman v průběhu posledního půl roku analytikům přiznal, že pozoruje pokles v počtu denních uživatelů sociální sítě – zejména mezi dospívajícími. Investoři to ale s Facebookem zatím nevzdávají, cena akcií se vyšplhala tento měsíc na nový rekord.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/PA