Internet je boží dar zatížený riziky, říká papež František

Vatikán – Za boží dar zatížený četnými riziky označil dnes papež František světovou počítačovou síť. Internet může všem přinést větší možnosti setkávání a solidarity, zároveň ale může vést k odloučení našich blízkých nebo k vyloučení těch, kteří k němu nemají přístup, řekla hlava římskokatolické církve v poselství ke Světovému dni komunikačních prostředků, které bylo dnes zveřejněno ve Vatikánu.

„Rychlost informace přesahuje schopnost reflexe a úsudku,“ varuje také papež v poselství nadepsaném Komunikace ve službě autentické kultury setkávání. „Jestliže komunikace slouží převážně k podpoře spotřeby, pak máme co do činění s brutální agresivitou,“ dodává.

Papež František:

„Nestačí brouzdat digitálními ulicemi, být prostě připojeni. Je třeba kontaktů, které doprovázejí skutečné setkání. Nemůžeme žít sami, uzavřeni v sobě samých.“

V poselství František rovněž vyzývá církev, aby otevřela dveře do digitálního světa, a byla tak v kontaktu s dnešními lidmi. Komunikace podle něj přispívá k projevení misijního poslání církve. „Nebojte se stát se občanem digitálního světa!“ naléhá.

Světový den komunikačních prostředků, ustavený v roce 1963 druhým vatikánským koncilem, se slaví v neděli před letnicemi. Letos to bude 1. června. Papežovo poselství bývá obvykle zveřejněno 24. ledna, na svátek sv. Františka Saleského, patrona novinářů a spisovatelů.