Kvůli chybám lékařů zemře každý rok v Německu 19 tisíc lidí

Berlín - Skoro devatenáct tisíc pacientů v Německu přijde každý rok o život kvůli chybám lékařů nebo nemocnic, tvrdí to studie pojišťovny AOK. To je pětkrát více mrtvých, než kolik si vyžádají autonehody. Důvodem jsou špatně předepsané léky, nedostatečná hygiena, ale taky snaha získat peníze zbytečnými operacemi. Řešením by podle expertů mohla být např. internetová databáze prohřešků nemocnic, ve které by si pacienti mohli vybrat tu nejlepší kliniku.

Podle zdravotní pojišťovny AOK končí chybou každé sté vyšetření v německé nemocnici. Přesvědčila se o tom např. Siglinde Kastlová, které při operaci chirurg poškodil skalpelem zdravý obratel a sportovně založená žena skončila na kolečkovém křesle. Navíc každá desátá chyba končí úmrtím pacienta.   

„Lékaři chybně předepisují léky, objevují se problémy s hygienou,“ kritizuje německé zdravotnictví lékař a jeden z autorů studie Max Gerädts. Stephan von der Trenck, který zastupuje pacienty před soudy, pak vidí za chybami i peníze. Německé nemocnice totiž finance akutně potřebují – polovina z nich je ve ztrátě. Nejvíc prostředků přitom dostávají za chirurgické zákroky. Během šesti let tak přibylo těchto operací o čtvrtinu – jenomže to podle von der Trencka vede ke spěchu a také k chybám. 

více k tématu na serveru tagesschau.de

Kvůli skandálu s orgány trápí Německo nedostatek dárců

Německo se přitom ještě nestačilo vzpamatovat z předloňského skandálu, kdy lékaři ve velkém podváděli při přidělování orgánů darovaných na transplantaci. Zdravotníci tehdy manipulovali s daty pacientů, aby je posunuli výš na čekací listině na orgány. Kvůli tomu teď klesl počet dárců orgánů na nejnižší úroveň od roku 1997, kdy byl přijat zákon o transplantacích. Loni v Německu darovalo orgány 876 lidí, což byl ve srovnání s předešlým rokem 16% pokles.

V Bavorsku a Bádensku-Württembersku už klesl počet dárců orgánů na méně než jednoho na 100 tisíc obyvatel. Německá nadace pro transplantaci orgánů (DSO) proto varovala, že takový vývoj ohrožuje životy lidí, kteří na transplantaci čekají. Těch je teď v Německu zhruba 11 tisíc
– každý den ale podle statistik zemřou tři lidé, kterým mohla transplantace prodloužit život.