Tak trochu jiná katedrála: Washingtonský svatostánek se víc otevírá lidem

Washington - Zásadní změnou nyní prochází Národní katedrála ve Washingtonu, jeden z nejdůležitějších protestantských chrámů v Americe. Místo, kde se tradičně Američané loučí s prezidenty i astronauty a truchlí po katastrofách, jako byla ta z 11. září 2001, nyní prochází zásadní změnou. Netradičním způsobem láká lidi, kteří sem normálně nechodí. Doufá, že tak získá nové věřící i dárce, kteří jí pomohou získat peníze.

Katedrále je přes sto let a většinu této doby se stavěla. Nyní se opravuje, ale mění se i zevnitř. Děkan Gary Hall jí chce vtisknout spíš tvář náměstí - místa, kam se chodí nejen naslouchat, ale i debatovat. Konají se tu hodiny cvičení tai-či nebo koncerty z osmi různých pódií najednou, v areálu je základní škola a Hall by také rád v katedrále viděl víc dětí. Navrhuje třeba soutěž v házení vlaštovek. „Děti by si stouply do kazatelny, házely z ní vlaštovky a viděly, jak dobře letí,“ říká.

Gary Hall, děkan Národní katedrály ve Washingtonu:

„Chceme, aby lidé měli pocit, že tohle je jejich prostor a že každý ho může objevovat po svém.“

Národní katedrála už jedno tabu prolomila, když zde byli oddáni první homosexuálové. Teď sem chce nalákat velké kulturní instituce, a tím pádem i peníze. Dary se tenčí a zemětřesení, kvůli němuž se nyní katedrála opravuje, zahýbalo i s pokladnou. Opravy přijdou v přepočtu na půl miliardy korun.

Větší otevírání městu i světu zatím kritiku nevzbudilo. Možná by se tak ale stalo, pokud by děkan uskutečnil svůj původní plán. Jako surfař z Kalifornie chtěl katedrálu bez lavic nabídnout i skateboardistům, ale z plánu sešlo: podlaha je až příliš hladká, a tudíž nebezpečná.

Martin Řezníček o Národní katedrále ve Washingtonu (zdroj: ČT24)