Za tajné vězení zaplatila CIA Polsku 15 milionů dolarů

Washington – Patnáct milionů dolarů dostalo Polsko před deseti lety za to, že americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) poskytlo někdejší středisko polské rozvědky, které CIA přeměnila v tajné vězení pro podezřelé z terorismu. Za pronájem Američané počátkem roku 2003 údajně platili v hotovosti a balíky peněz CIA posílala do Varšavy diplomatickou poštou z Německa, píše s odvoláním na zdroje ze CIA americký list The Washington Post.

Jednoposchoďovou vilu ve vsi Stare Kiejkuty na severovýchodě Polska museli Američané na vězení přebudovat. Polští styční důstojníci prý směli vstoupit jen do jídelny, k vězňům přístup neměli. Vila prý byla nejdůležitějším prvkem v systému tajných věznic, které CIA vytvořila po atentátech z 11. září 2001, aby mimo území USA zadržovala podezřelé ze styků s členy teroristické sítě al-Káida a z terorismu. Letadlo CIA s prvními vězni na palubě, zajatými spolupracovníky Usámy bin Ládina, na nedalekém letišti Szymany přistálo už 5. prosince 2002.

Tajné vězení řídil Mike Sealy a jeho podřízení se souhlasem vlády prezidenta George Bushe připravovali vězně o spánek, bili je a používali waterboarding. Bývalý zástupce ředitele CIA Jose Rodriguez tvrdí, že takové zacházení s teroristy vedlo k „dramaticky pozitivním výsledkům“.

CIA zlikvidovala vězení v Polsku v září 2003 a vězně přepravila do Rumunska a do Maroka, kde za stavbu nového vězení utratila 20 milionů dolarů, a později do Litvy. Informace washingtonského deníku jsou podle polského tisku zřejmě jen „špička ledovce“, protože zanedlouho má podrobnou zprávu o tajných operacích CIA v rozsahu 6 000 stran zveřejnit výbor Senátu. Někdejší vězni u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku žalují Polsko o odškodnění za věznění a mučení, verdikt se čeká letos.

Vydáno pod