Setrvání spojenců v Afghánistánu se propagovat nebude, rozhodl Kábul

Kábul - Spor mezi Kábulem a Washingtonem už dospěl tak daleko, že afghánská vláda po pár týdnech zakázala vysílání spotů propagujících setrvání spojeneckých vojsk v zemi. Televize a rádia, ve kterých spoty běžely, vyšetřuje policie. Úřady poukazují i na údajné neprůhledné financování kampaně - některé reklamy přes třetí firmy platila sama americká vláda.

Kábul zakázal spoty propagující setrvání spojeneckých vojsk (zdroj: ČT24)

„Jakékoli vyjadřování názorů, které znepokojují a matou veřejnost, je protizákonné,“ vysvětluje mluvčí afghánského ministerstva spravedlnosti Bašír Azízí, „pokud není zdroj financování jasný, pak vysílají lži a to je zločin.“ „Média můžete postihovat jen v případě, že vysílají proti národním zájmům. Reklama na bezpečnostní dohodu není ten případ. Vláda jen zastrašuje média nevhodnými argumenty v nevhodnou dobu,“ namítá organizace dohlížející na svobodu afghánských médií.

Afghánistán čekají za čtvrt roku prezidentské volby. Současná hlava státu Hámid Karzaj do té doby odmítá podepsat dohodu, která by zajistila setrvání části spojeneckých vojsk v jeho zemi, a trvá na splnění svých podmínek. „Amerika a NATO musí přestat s prohledáváním domů obyvatel Afghánistánu,“ prohlásil loni v listopadu před takzvanou Velkou radou. Ta přitom s prodloužením pobytu zahraničních vojáků souhlasila. I v zakázaném spotu zaznívá požadavek, aby vláda uposlechla rozhodnutí Velké rady a lidu.

Karzaj se nicméně reklamou ovlivnit nedal a nezměnil názor ani tehdy, když mu napsal osobně Barack Obama a slíbil, že američtí vojáci budou domovní prohlídky provádět jen za výjimečných okolností.

Vydáno pod